Rumunská čorba se smetanou - postup přípravy
Rumunská čorba je chutná a zároveň velmi jednoduchá, jde o masovou polévku se zeleninou, která vás zasytí a zahřeje zároveň. Polévka je plná chutí a vůní, jako předkrm či lehčí hlavní chod si ji zamiluje celá vaše rodina.
Ingredience
Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Ve větším hrnci rozpalte olej a kostky masa na něm ze všech stran opečte.
Jednu cibuli, mrkev, petržel a celer oloupejte, nakrájejte na větší kusy a přidejte k masu. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte asi 30 minut.
Další oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Osmahněte ji na rozpáleném oleji ve větší pánvi dozlatova. Poté přidejte na kolečka nakrájený pórek.
Zbylou mrkev nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte ji k celeru a pórku a pokračujte v restování. Na závěr přidejte nadrobno nakrájenou červenou papriku.
Rajčata nakrájejte na menší kousky. Přidejte je k orestované zelenině. Směs zasypte lžící cukru, přiklopte poklicí a restujte dalších 7 minut.
Oloupané brambory nakrájejte na kostky. Z vývaru odeberte uvařenou zeleninu. Místo ní do polévky vložte brambory a vařte asi 10 minut, dokud nezměknou.
Oloupaný česnek a chilli papričku nakrájejte na tenké plátky a přidejte k restované zelenině. Dochuťte ji solí, oreganem, rozmarýnem a restujte další dvě minuty, aby se koření rozvonělo.
Orestovanou zeleninu vložte do vývaru ke změklým bramborám a nechte 15 minut vařit. Mezi tím vyšlehejte žloutky se smetanou. K vyšlehaným žloutkům přidejte asi 100 ml vývaru a řádně rozmíchejte.
Snítku petrželky nasekejte najemno. Do uvařené polévky vmíchejte žloutky rozšlehané se smetanou a nechte asi 15 minut odstát. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Rychlé chutné