Škvarkové pletenky - postup přípravy
Z kynutého těsta a škvarků si můžete upéci vynikající škvarkové pletenky. Recept nám poskytla paní Martina Wágnerová i s návodem, jak pletenky jednoduše vytvarovat.
Na pletenky
Dále
Na začátku si uvařte brambor a po vychladnutí ho nastrouhejte na jemném struhadle. Do zadělávací mísy dejte vlažné mléko, cukr a rozdrobte droždí. Zamíchejte a několik minut počkejte, až se rozjede kvásek. Přidejte mouku, sůl, dva žloutky, olej a brambory a vypracujte nelepivé těsto. To pak přikryjte a nechte hodinu kynout.
Během kynutí si pomelte škvarky. Vykynuté těsto si vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na 15 stejných dílů. Z každého dílu udělejte placku. Tu pomažte mletými škvarky a dle chuti posolte. Placku srolujte do ruličky. To pak podélně nožem rozříznete napůl. Oba pruhy zapleťte do copu a pak je stočte do klubíčka tak, aby konce byly vespod.
Plech si vystelte pečicím papírem a klubíčka na ně položte. Nechte je dalších 20 minut kynout. Rozšlehejte bílky, které vám zbyly z vajec, a klubíčka jimi potřete. Posypejte je semínky, jako je sezam nebo mák, a dejte péct do trouby rozehřáté na 200 °C po dobu 20 minut.