Slaná roláda z listového těsta - postup přípravy
Vytvořit slanou chuťovku i pro neočekávanou návštěvu, to může být někdy oříšek. Ne nezbytně, jelikož existuje recept na slanou roládu z listového těsta. Výsledkem bude naprosto dokonalá pochoutka.
Ingredience
Základem rolády je listové těsto. Pokud se má jednat o opravdu rychlou přípravu, je vhodné mít po ruce chlazené, již vyválené do obdélníkového tvaru. Pokud není k dispozici, kupte mražené a do stejného tvaru ho vyválejte.
Následně ho potřete kečupem tak, aby byl pokud možno rovnoměrně po celé ploše. A můžete začít dochucovat prvními ingrediencemi. Po celé ploše nasypte nejprve sušené oregano a dále vše posypte také mletou sladkou paprikou. Kdo rád improvizuje, může v budoucnu vyzkoušet i jiné druhy oblíbených a populárních bylinek.
Šunka a sýr
Roládu je třeba naplnit. A to tak, že se na vrstvu kečupu začnou pokládat plátky nakrájeného tvrdého sýra, jeden vedle druhého. Ideální je nekončit úplně na kraji těsta. Na sýr následně přijdou plátky nakrájené šunky. Opět je třeba neklást kolečka až na kraj. Třetí ingrediencí je kabanos. Klobásu nijak nekrájíme, ale jednoduše ji vložíme ke spodnímu okraji těsta.
Zarolujeme a připravíme
Připravenou roládu následně zarolujeme. Začneme spodním okrajem kde je kabanos, který by měl zůstat ve středu rolády. Opatrně točíme, pomáháme si přitom pečicím papírem. Roláda by měla mít všude stejný tvar a šířku. Konec následně potřeme rozšlehaným vejcem, které pomůže jako jakési pojivo.
Pečení v troubě
Připravenou roládu upravíme tak, že zmáčkneme jednotlivé konce, aby suroviny během pečení nevytekly. Následně se důkladně potře rozšlehaným vajíčkem. Poté se posype červenou paprikou, popřípadě sušenými bylinkami, dle chuti. Takto se vloží na pečicím papíru do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Při této teplotě se peče asi 25 minut, dokud povrch lehce nezhnědne. Po vyndání se nechá chvíli vychladnout a poté se může krájet spíše na širší plátky.