Slaný závin se zelím a anglickou slaninou - postup přípravy
Jestliže se poohlížíte se po nějaké dobrotě na večírek nebo jako pohoštění pro kolegy do práce a sladké už se vám zajídá, možná nastal čas vyzkoušet některý ze slaných závinů. Zkuste třeba ten se zelím a slaninou podle receptu paní Lenky Sedláčkové.
Ingredience
Kysané zelí propláchněte v cedníku a dobře vyždímejte. Pokrájejte ho na kratší kousky. V kastrůlku zpěňte na sádle či na oleji jemně nasekanou cibuli a přihoďte na ni zelí. Podle chuti přidejte sůl, kmín a cukr a duste doměkka. Hotové zelí odstavte ze sporáku a nechte ho zchladnout.
Listové těsto vyválejte na velký a tenký obdélník. Rozložte na něj plátky slaniny (popřípadě je nejprve nakrájejte na kousky) a na slaninu rozprostřete dušené zelí. Těsto pak stočte do pevné rolády, položte ji na plech vyložený pečicím papírem a před pečením ji po celém povrchu potřete rozšlehaným vajíčkem. Závin pečte v předehřáté troubě při teplotě 200 °C dozlatova.