Smažené bramborovo-sýrové špalíčky - postup přípravy
Pokud si chcete udělat něco dobého například k pivu či vínu, vynikající volbou budou smažené bramborové válečky se sýrem. Můžete je však použít i jako přílohu namísto hranolků či kroket.
Ingredience
Brambory oloupejte, nakrájejte na kusy a dejte vařit, dokud nebudou měkké. Pak z nich slijte vodu a propasírujte je přes síto, případně by bylo možné je rozšťouchat. Do horkých brambor dejte máslo, nechte ho rozpustit a promíchejte. Přidejte najemno nasekanou petrželku, sůl, pepř, vaječné žloutky (bílky si zatím odložte) a strouhaný sýr a vypracujte těsto.
Těsto dejte do cukrářského pytlíku s větším otvorem. Vytlačte z něho válečky a rozkrájejte je na menší špalíčky. Rozšlehejte vaječné bílky, namočte do nich každý špalíček a poté ho obalte ve strouhance. V pánvi rozpalte vrstvu rostlinného oleje, všechny špalíčky těsta osmažte ze všech stran dozlatova a ihned podávejte.