Smažené kuře v jemné omáčce ze zakysané smetany - postup přípravy
Kuře a zakysaná smetana je jednou z klasických kombinací, s nimiž nemůžete neuspět. Dnešním receptem vám to hodláme znovu dokázat. Kuřecí maso je nejprve osmažené dozlatova a poté dušené v jemné smetanové omáčce, která zajistí neuvěřitelnou jemnost a šťavnatost pokrmu. Mimoto se jedná o jednoduchý a rychlý recept, takže jej ocení začínající kuchaři i ti pokročilí, avšak zaneprázdnění.
Ingredience
Kuřecí maso opláchněte a osušte papírovými utěrkami. Odstraňte kůži a případně vykostěte. Na každém kousku masa vytvořte nožem malé zářezy.
Do skleničky s trochou rostlinného oleje přidejte sůl, mletý černý pepř a případně další koření či sušené bylinky, které máte rádi. Směs zamíchejte a silikonovým štětcem s ní potřete celý povrch připraveného kuřecího masa, včetně zářezů. Nakořeněné maso nechte při pokojové teplotě marinovat asi 15 minut.
Mezitím oloupejte cibuli, rozkrojte ji na čtvrtky a nakrájejte na na krátké nudličky.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje. Když je horká, vyrovnejte na ni připravené kuřecí maso a smažte jej z obou stran na prudkém žáru dozlatova. Opečené kuře vyjměte z pánve na talíř.
Do oleje s výpekem z kuřecího masa vsypte pokrájenou cibulku a osmažte ji dozlatova.
Když je cibulka hotová, zalijte ji zakysanou smetanou a horkou vodou. Promíchejte a vařečkou opatrně osvoboďte ode dna případné připečené kousky masa a cibulky. Ty dodají omáčce plnou a delikátní chuť.
Omáčku přiveďte k varu, osolte a vraťte do ní odložené kuře. Zakryjte pokličkou a duste asi 20 minut, dokud maso nezměkne.
Hotové kuře ve smetanové omáčce podávejte nejlépe se šťouchanými brambory, ale velmi dobře se hodí také k těstovinám, rýži či grilované či čerstvé zelenině.
Dobrou chuť.