Šneky plněné drobenkou a arašídy - postup přípravy
Zajímavým dezertem ke kávě, který není příliš sladký, mohou být šneky z jednoduchého těsta ze zakysané smetany, plněné drobenkou a drcenými arašídy. Jejich příprava navíc zabere jen chviličku.
Na těsto
Na náplň
Do zadělávací mísy dejte mouku, sůl a jedlou sodu a vše promíchejte. Přidejte změklé máslo a vypracujte ze všech ingrediencí pomyslnou strouhanku. Můžete přidat trochu cukru, ale není to nutné. Pak přidejte kysanou smetanu a vypracujte hladké těsto. To přikryjte a dejte alespoň na 20 minut do lednice.
Do další mísy dejte mouku, cukr a máslo a zpracujte rukama na drobenku. Do sáčku nasypejte pražené arašídy a za pomoci dřevěného válečku je rozdrťte. Vejce rozdělte na žloutek a bílek, k oběma částem přidejte trochu vody a prošlehejte je.
Těsto rozválejte na dvě části a z každé vyválejte placku o rozměrech 40×30 centimetrů. Potřete ji bílkem, nasypejte na ni drobenku (trochu si jí schovejte) a arašídy a pak ji srolujte do rolády.
Roládu potřete žloutkem a nakrájejte ji na asi 2 centimetry silné šneky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a posypejte je zbytkem drobenky. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte šneky zhruba 30 až 35 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.