Správný kuřecí vývar - postup přípravy
Kuřecí vývar je základ každé kuchyně, a to jak do polévek, tak do různých dalších pokrmů a omáček s kuřecím masem. Pokud chcete ten správný a voňavý vývar, není to jen o tom dát vyvařit pár kuřecích koster. Umění vývaru je poněkud složitější a pro tu správně vyšperkovanou chuť potřebujete ještě pár dalších přísad a také správnou dobu, po kterou se budou vařit. Na každé drobnosti záleží. Odměnou vám pak bude lahodná tekutina, kterou si můžete rozporcovat a zamrazit pro další použití, kdykoliv ji budete potřebovat. Pojďte se s námi podívat, jak připravit ten správný kuřecí vývar.
Ingredience
Kuřecí maso nebo kostry důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vložte je do dostatečně velkého kastrolu. Zalijte je studenou vodou, sporák nastavte na střední výkon a přiveďte vodu k varu. Pak zmírněte teplo na mírnou úroveň a nechejte vývar lehce probublávat.
Na povrchu vody v hrnci se postupně začne vytvářet pěna ze sražené bílkoviny a různých nečistot. Tuto pěnu pravidelně sbírejte a odstraňujte. Tímto způsobem vařte vývar 2 až 4 hodiny.
Mezitím si připravte zeleninu. Mrkev a řapíkatý celer očistěte a nakrájejte asi na dvoucentimetrové kousky. Cibuli očistěte od hlíny a případných dalších nečistot, ale slupku neloupejte. Nakrájejte cibuli na čtvrtky. Stroužky česneku oloupejte a přepulte, čerstvé bylinky jen lehce pokrájejte.
Po čtyřech hodinách vaření do hrnce s vývarem přidejte také pokrájenou zeleninu, bylinky a koření a vařte další 1–2 hodiny a stále z povrchu odstraňujte sražené nečistoty.
Když je vývar hotový, přeceďte ho přes jemné síto a zchlaďte ve vodní lázni. Skladujte ho v lednici při maximální teplotě 4 °C.