Strapačky se zelím a slaninou - postup přípravy
I když se už léta vedou spory o rozdílech mezi strapačkami a haluškami o tom, jako například že ty první jsou se zelím a druhé s bryndzou, anebo že ty první jsou z brambor, zatímco ty druhé ne, faktem je, že se strapačky jedí s obojím a halušky si bez brambor dovede představit jen málokdo. Ať už je to jakkoliv, zkuste si doma připravit ty se zelím a slaninou podle paní Ivany Reisingerové.
Ingredience
Slaninu nakrájejte na kostičky a zvolna ji osmahněte v pánvi, aby pustila tuk. Mezitím oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. V tuku ze slaniny ji pak osmahněte dozlatova. Pokud namísto slaniny použijete uzené maso, osmahněte ho na kousku sádla nebo troše rostlinného oleje.
Kysané zelí propláchněte a nechte ho okapat. Pokrájejte ho na kratší nudličky a vhoďte ho do hrnce. Přidejte trochu soli a cukru, podlijte vodou a duste doměkka. Nakonec zelí případně dochuťte.
Nakonec přijdou na řadu strapačky. Nalijte vodu do velkého hrnce, trochu ji osolte a nechte ji přivést k varu. Oloupejte brambory, nastrouhejte je najemno a vymačkejte z nich v cedníku nebo v čisté utěrce šťávu. Vyždímané brambory vložte do mísy, přidejte k nim 4 vajíčka, směs osolte a promíchejte. Postupně k ní přidávejte polohrubou mouku, dokud nezískáte těsto kompaktní a lepivé konzistence.
Přes cedník na halušky těsto propasírujte do hrnce s vroucí vodou. Pokud nemáte cedník na halušky, rozetřete těsto na prkénko a s pomocí příborového nože odhazujte kousky do vody. Strapačky vařte, dokud samy nevyplavou na hladinu, poté je nechte ještě minutu nebo dvě povařit a děrovanou lžící je vylovte z vody a nechte okapat.
Uvařené strapačky smíchejte se zelím a slaninou, rozdělte je na talíře a podávejte.