Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sušenkový dort bez pečení

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Sušenkový dort bez pečení - postup přípravy

Nač zapínat troubu, když jsou i dezerty, u kterých to není nutné. A zatímco klasické sušenky mohou samotné působit obyčejně, ve správné kombinaci s krémy mohou chutnat dokonale. I tak vypadat. Zkuste proto nepečený zákusek, který ochromí i nejnáročnější návštěvu.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Není to těsto, ale je to krém, který se u tohoto dezertu připravuje jako první. Jedná se o krém pudinkový. Proto se do hrnce nalije nejprve mléko a poté i smetana. Následuje vanilkový pudink, který se důkladně rozmíchá. Poté může dojít k zahřívání, ideálně za stálého míchání, aby se zamezilo připalování. Alternativně lze pudink připravit také v mikrovlnné troubě. Jeho ideální konzistence je ta, aby nebyl hrudkovitý a byl spíše pevnější a tužší.

2. KROK

Druhou fází receptu je příprava základu. Těsto zde nahrazují sušenky. Ideální jsou například známé BeBe, nebo sušenky máslové. Vždy ty, které jsou bez krému. Ty se následně vyloží na dno menšího pekáčku. Pro následnou lepší manipulaci je vhodné vyložit ho vrstvou pečicího papíru.

3. KROK

Tvorba sušenkového zákusku následně není žádná věda. Jako první se vyloží vrstva sušenek, po celém dnu pekáče. Následně se na ně rovnoměrně nanese vrstva pudinku. Ten se rozetře až k okrajům, aby měl všude stejnou velikost. Poté následuje další sušenková vrstva, která se rozprostře na pudink. Opět platí, že by ho měla zcela zakrývat. Na sušenky se znovu nanese pudink a takto lze postup ještě jednou opakovat. A to do doby, než pudink dojde. Horní vrstvou je následně ta sušenková.

4. KROK

Finalizace zákusku spočívá v polevě. Jejím základem je rozehřáté mléko, ve kterém se rozpustí máslo. Do této tekutiny se následně přidá cukr a vše se míchá opět do doby, než se rozpustí. Stejně se poté postupuje také s kakaem. V tu chvíli získá poleva správnou barvu a konzistenci. Nanese se na horní sušenkovou vrstvu a vše se nechá pár hodin v lednici dokonale tuhnout. Potom už stačí nakrájet a pochopitelně ochutnat. Ideálně například i s trochou domácí šlehačky, která však není nezbytná.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů