Švestkový koláč s ořechy a smetanovou náplní - postup přípravy
Pochutnejte si na dezertu, který je originální a hodí se i ke slavnostním příležitostem. Je úžasnou kombinací křupavých ořechů, šťavnatého ovoce a jemného krému.
Ingredience
Náplň
Mouku smíchejte se solí a nastrouhaným chlazeným máslem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich vodu a uhněťte těsto.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku před použitím prosejte.
Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte ho na 20 minut do lednice. Zatím si připravte náplň. Sušené švestky důkladně omyjte a rozkrojte je uprostřed tak, abyste v nich vytvořili kapsu, kterou naplňte vlašskými ořechy.
Tip: Při plnění se můžete inspirovat postupem níže ve videu.
Vychlazené těsto vyválejte na plát o výšce 0,5 cm, kterým vyložte dortový ráfek. Těsto po celém povrchu propíchejte vidličkou a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.
Tip: Aby se dezert z formy lépe vyndával, vyložte ji pečicím papírem.
Nyní pokračujte v přípravě náplně. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a moukou. Upečené těsto z trouby vyndejte, položte na něj ořechy naplněné švestky a pokryjte je smetanovou směsí.
Dezert vložte znovu do trouby a pečte ho na 180 °C dalších 20–25 minut. Po upečení nechte dezert volně vychladnout a poté ho vložte na 3–4 hodiny do lednice.
Tip: Švestkový koláč s ořechy podávejte vychlazený a nakrájený na kousky. Chcete-li, aby působil slavnostněji, můžete každou porci servírovat s trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ