Sýrové sušenky - postup přípravy
Domácí zdravé mlsání k televizi anebo k žejdlíku piva vždycky přijde vhod. Pokud zatoužíte po nějaké slané pochutině, nemusíte ihned sahat po pytlíku smažených bramborových chipsů. Zkuste si vyhradit pár minut v kuchyni a připravte si originální domácí sýrové sušenky, na které nepotřebujete nic jiného, než to, co nejspíš neustále najdete doma ve své lednici. Jsou vážně parádní – ale mají jedinou nevýhodu: z talíře zmizí mnohem rychleji, než jak rychle je připravíte.
Ingredience
Návod na přípravu:
V mikrovlnné troubě rozpusťte máslo. Tavený sýr vložte do misky, přilijte k němu máslo a přidejte dvě polévkové lžíce taveného sýra a všechno vidličkou důkladně rozmačkejte na hladkou a jednolitou hmotu. K té pak vyklepněte vajíčko, přidejte sůl a cukr a znovu promíchejte.
Vedle v misce smíchejte hladkou mouku spolu s jednou lžičkou prášku do pečiva a dobře promíchejte. Tuto směs pak po lžících za stálého míchání přidávejte do sýrové směsi a zadělejte husté a nelepivé těsto. Pokud stále lepí, přidejte ještě maličko mouky.
Takto připravené těsto na pomoučněném válu nebo na silikonové podložce rozválejte válečkem na tenký, úzký a dlouhý obdélník. Ten podélně rozkrojte na dvě části a každou z nich podélně smotejte do tenké roličky. Roličku pak pokrájejte nožem na úzké porce.
Troubu si dejte předehřát na 180 stupňů Celsia a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Na ten pak vyskládejte jednotlivé sýrové šnečky. Každý kousek pak silikonovou štětkou pomažte mlékem a posypejte sezamovými semínky nebo mákem. Vložte plech do trouby a pečte sýrové krekry asi 15 minut.