Vánoční hříbečky s kakaem a mákem - postup přípravy
Vánoční hříbečky s kakaem jsou originálním cukrovím, na které budou chtít recept všichni vaši známí. Tento roztomilý sváteční dezert okouzlí nejen děti, ale i dospělé.
Těsto
Do tmavého těsta
K obalení
Vaječný žloutek smíchejte s cukrem a zakysanou smetanou. V jiné míse smíchejte mouku se solí a vanilkovým cukrem.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku, před použitím, prosejte.
Do suchých ingrediencí zapracujte změklé máslo a žloutkovou směs. Uhněťte hladké těsto, které rozdělte na dvě části.
Poznámka: Pokud by se těsto drolilo, přidejte do něj trochu vody nebo oleje. Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidejte více mouky.
Jednu část těsta vložte do sáčku a do lednice. Do druhé zapracujte kakao s mlékem a vytvořte tmavé těsto, které vložte do sáčku a poté na 20–30 minut do lednice.
Světlé těsto vyjměte z lednice a vytvořte z něj tenký váleček, který rozdělte na 6 stejně velkých částí. Stejný postup opakujte také s tmavým těstem. Z obou těst následně vytvořte kuličky.
Tip: Zatímco budete pracovat s určitou částí těsta, zbylou přikryjte sáčkem, aby nevysychala.
Ze světlé kuličky vytvořte širší váleček, připomínající nožku hříbku, kterou rozdělte na dvě stejně velké části, které opět vyválejte.
Spodní část každé z nožek namočte do vaječného bílku, obalte ji v máku a odložte na plech, vyložený pečicím papírem.
Poznámka: Postup opakujte u všech částí světlého těsta.
Nožky na plechu přikryjte sáčkem a připravte hlavičky. Tmavou kuličku rozdělte na dvě stejné části a každou z nich připevněte na horní část nožky ze světlého těsta. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Tip: Při tvoření hříbečků se inspirujte postupem níže ve videu.
Vánoční hříbečky pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut. Poté je nechte volně vychladnout a udělejte z nich originální doplněk vaší sváteční tabule.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Наташа Шакинко