Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vánoční hříbečky s kakaem a mákem

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Vánoční hříbečky s kakaem a mákem - postup přípravy

Vánoční hříbečky s kakaem jsou originálním cukrovím, na které budou chtít recept všichni vaši známí. Tento roztomilý sváteční dezert okouzlí nejen děti, ale i dospělé.

Ingredience pro:
12 kusů
+ -

Těsto

Do tmavého těsta

K obalení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vaječný žloutek smíchejte s cukrem a zakysanou smetanou. V jiné míse smíchejte mouku se solí a vanilkovým cukrem. 

Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku, před použitím, prosejte.

2. KROK

Do suchých ingrediencí zapracujte změklé máslo a žloutkovou směs. Uhněťte hladké těsto, které rozdělte na dvě části. 

Poznámka: Pokud by se těsto drolilo, přidejte do něj trochu vody nebo oleje. Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidejte více mouky.

3. KROK

Jednu část těsta vložte do sáčku a do lednice. Do druhé zapracujte kakao s mlékem a vytvořte tmavé těsto, které vložte do sáčku a poté na 20–30 minut do lednice. 

4. KROK

Světlé těsto vyjměte z lednice a vytvořte z něj tenký váleček, který rozdělte na 6 stejně velkých částí. Stejný postup opakujte také s tmavým těstem. Z obou těst následně vytvořte kuličky. 

5. KROK

Tip: Zatímco budete pracovat s určitou částí těsta, zbylou přikryjte sáčkem, aby nevysychala. 

6. KROK

Ze světlé kuličky vytvořte širší váleček, připomínající nožku hříbku, kterou rozdělte na dvě stejně velké části, které opět vyválejte.

7. KROK

Spodní část každé z nožek namočte do vaječného bílku, obalte ji v máku a odložte na plech, vyložený pečicím papírem. 

Poznámka: Postup opakujte u všech částí světlého těsta. 

8. KROK

Nožky na plechu přikryjte sáčkem a připravte hlavičky. Tmavou kuličku rozdělte na dvě stejné části a každou z nich připevněte na horní část nožky ze světlého těsta. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience.

Tip: Při tvoření hříbečků se inspirujte postupem níže ve videu.

9. KROK

Vánoční hříbečky pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15–20 minut. Poté je nechte volně vychladnout a udělejte z nich originální doplněk vaší sváteční tabule. 

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů