Vdolky z majonézy s povidly a šlehačkou - postup přípravy
Velmi lahodné vdolky jdou připravit z těsta, které se netradičně zadělává s majonézou. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Marie Kopalová.
Ingredience
Do mísy nalijte vlažné mléko, přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a zamíchejte. Až se kvásek rozjede, přidejte mouku, žloutky, majonézu, sůl, rum a zbytek cukru. Rukou nebo robotem vypracujte hutné, nelepivé těsto, přikryjte ho a nechte hodinu kynout.
Vyklopte těsto na vál. Pokud se lepí, použijte trochu oleje, nepodsypávejte ho. Vyválejte z něj asi centimetr silnou placku a kulatým vykrajovátkem z něj vykrájejte vdolky. Do každého poté udělejte doprostřed důlek prstem. Nechte je 15 minut kynout.
Rozpalte dostatečné množství sádla (případně oleje), aby vdolky mohly v tuku plavat, a usmažte je z obou stran do zlatova. Na vrchu je ozdobte povidly a šlehačkou. Lze ale použít i marmeládu, zakysanou smetanu nebo cokoliv jiného, co máte rádi.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.