Vepřová harmonika s pečenými bramborami - postup přípravy
Recept na šťavnaté vepřové maso, které se přímo rozplývá v ústech, si oblíbí celá rodina. Přitom je příprava velmi snadná a poměrně rychlá. Uvidíte, že se po takto upraveném masu jen zapráší.
Ingredience
Vezměte větší kus vepřového masa vcelku. Může být libové i prorostlejší, záleží na tom, co máte raději. Nařízněte ho na povrchu v asi dvoucentimetrových rozestupech, ale nedokrajujte ho do konce. Z obou stran pak maso posypte solí a vetřete rukama, aby se dostala, pokud možno, všude. Totéž udělejte s pepřem.
Vezměte jednu cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Stroužky česneku prolisujte. Sto gramů plátků slaniny překrojte napůl. Vezměte hlubší pekáč a nalijte na dno trochu oleje. Pak do pekáče vložte vepřové maso naříznutou stranou nahoru. Prolisovaný česnek vetřete do všech záhybů i po povrchu. Pak do záhybů začněte vkládat nakrájenou cibuli. Snažte se o co nejrovnoměrnější rozložení. Stejně tak do záhybů vložte nakrájenou slaninu. Pekáč s masem vložte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40 minut.
Mezitím nakrájejte druhou cibuli, a to rovněž na plátky. Vložte ji do zapékací mísy. Menší brambory překrojte napůl a osolte je. Přidejte je k cibuli. Zbylých 50 gramů slaniny nakrájejte na tenké plátky a přidejte je do mísy. Zalijte trochou rostlinného oleje a promíchejte. Vložte mísu do trouby vyhřáté na stejnou teplotu jako maso na 30–40 minut, podle velikosti brambor.
Pokud máte větší troubu, můžete péct maso i brambory současně. Upečené maso vytáhněte z trouby a nakrájejte na plátky v šikmém směru. Maso by mělo být uvnitř krásně růžové. Servírujte i s bramborami ze zapékací mísy.