Vysoký dort, který si vychutnáte a ozdobíte s ním svůj stůl - postup přípravy
Klasický dort z Francie není vůbec složité připravit a přitom dokonale kombinuje chuť kávy a čokolády.
Sušenkové těsto
Kávový krém
Čokoládová poleva
Kávový sirup
Glazura
Kakaový nátěr
Do hluboké mísy rozemelte mandle na mouku. Přidejte cukr. Bílky vyšlehejte s 50 g cukru. Do mísy mixéru dejte mandlovou mouku, cukr, pšeničnou mouku, rozpuštěné máslo a celá vejce. Šlehejte do hladka. Přidejte 1/3 bílků a jemně promíchejte. Přidejte zbytek bílků a promíchejte. Těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 10 minut. Každý plát těsto poté rozřízněte napůl napříč, abyste měli 4 koláče.
Čokoládu nasekejte nadrobno, přidejte smetanu a přiveďte k varu. Přidejte glukózový sirup. Promíchejte a nechte 5 minut odstát. Poté rozmíchejte metličkou do hladka. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte v chladu minimálně 3 hodiny. Po odležení nechte 20 minut při pokojové teplotě. Přidejte máslo a šlehejte do hladka.
Na kávový sirup smíchejte vodu, cukr a kávový likér. Dejte na oheň, přiveďte k varu a nechte cukr rozpustit. Poté nechte zcela vychladnout.
Na kávový krém míchejte mléko s kávou a přiveďte k varu. Sundejte z ohně a nechte 10 minut stát pod pokličkou. Přeceďte přes jemné síto. Žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte. Za stálého míchání přidejte kávové mléko. A uvařte na konzistenci kondenzovaného mléka.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a smíchejte s kakaovým máslem. Namažte polevu na jeden plát těsta, zakryjte pečicím papírem. Dejte do lednice.