Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vysoký dort, který si vychutnáte a ozdobíte s ním svůj stůl

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Vysoký dort, který si vychutnáte a ozdobíte s ním svůj stůl - postup přípravy

Klasický dort z Francie není vůbec složité připravit a přitom dokonale kombinuje chuť kávy a čokolády.

Ingredience pro:
10 porcí

Sušenkové těsto

Kávový krém

Čokoládová poleva

Kávový sirup

Glazura

Kakaový nátěr

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do hluboké mísy rozemelte mandle na mouku. Přidejte cukr. Bílky vyšlehejte s 50 g cukru. Do mísy mixéru dejte mandlovou mouku, cukr, pšeničnou mouku, rozpuštěné máslo a celá vejce. Šlehejte do hladka. Přidejte 1/3 bílků a jemně promíchejte. Přidejte zbytek bílků a promíchejte. Těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 10 minut. Každý plát těsto poté rozřízněte napůl napříč, abyste měli 4 koláče.

2. KROK

Čokoládu nasekejte nadrobno, přidejte smetanu a přiveďte k varu. Přidejte glukózový sirup. Promíchejte a nechte 5 minut odstát. Poté rozmíchejte metličkou do hladka. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte v chladu minimálně 3 hodiny. Po odležení nechte 20 minut při pokojové teplotě. Přidejte máslo a šlehejte do hladka.

3. KROK

Na kávový sirup smíchejte vodu, cukr a kávový likér. Dejte na oheň, přiveďte k varu a nechte cukr rozpustit. Poté nechte zcela vychladnout.

4. KROK

Na kávový krém míchejte mléko s kávou a přiveďte k varu. Sundejte z ohně a nechte 10 minut stát pod pokličkou. Přeceďte přes jemné síto. Žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte. Za stálého míchání přidejte kávové mléko. A uvařte na konzistenci kondenzovaného mléka.

5. KROK

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a smíchejte s kakaovým máslem. Namažte polevu na jeden plát těsta, zakryjte pečicím papírem. Dejte do lednice.

6. KROK

Poté ho namažte kávovým sirupem. Položte druhé těsto a namažte polovinou kávového krému. Nyní položte třetí těsto a naneste čokoládovou polevu. Položte poslední těsto a namažte druhou polovinou krému. Nakonec zalijte čokoládovou polevou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů