Zadělávaná zelenina se smetanou a s na másle dušeným bramborem - postup přípravy
I z trochy obyčejné zeleniny můžete vykouzlit nesmírně chutnou a zdravou dobrotu. Inspirujte se rodinným receptem, který s námi sdílela paní Jana Podoláková Burkartová.
Zadělávaná zelenina
Brambory dušené na másle
Brambory oloupejte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte do něj nadrobno nasekaný česnek, bobkový list, nové koření a kousek pokrájeného fenyklu. Když se česnek a koření rozvoní, přidejte brambory, vše podlijte trochou vývaru a nechte pod pokličkou dusit doměkka.
Zatímco se brambory dusí, nasekejte nadrobno cibuli a mrkev a kedluben očistěte a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo, nechte na něm zpěnit cibuli a přidejte mrkev, kedluben a hrášek. Zeleninu krátce zarestujte, zaprašte ji lžící hladké mouky a nechte ji zapražit na světlou jíšku.
Obsah hrnce podlijte trochou vývaru, jíšku důkladně rozmíchejte a na mírném ohni pod pokličkou nechte zeleninu dusit doměkka. Ve smetaně rozkvedlejte dohladka žloutek a směs vlijte k uvařené zelenině. Přidejte špetku muškátového oříšku, podle chuti omáčku osolte a opepřete a zjemněte plátkem másla.
Brambory rozdělte na talíře, přidejte zeleninu v omáčce, vše doplňte o vejce nahniličko a před podáváním ozdobte nadrobno nasekanou jarní cibulkou a snítkou fenyklové nati.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.