Zapečené brambory - postup přípravy
Jednoduché rychlé jídlo, které se hodí třeba ve chvíli, kdy hledáte recept na bleskovou teplou večeři. Takovou, která bude chutnat každému a také dokonale zasytí. To jsou zapečení brambory. Ty nejlepší se vám povedou, když je připravíte pomocí našeho receptu.
Ingredience
Tyto zapečené brambory jsou unikátní tím, že jídlo začínáte přípravou omáčky. Na tu budete potřebovat máslo, mouku, muškátový oříšek a česnek. Na pánvi rozpustíte máslo, přidáte nastrouhaný oříšek, prolisovaný česnek a zaprášíte moukou. Potom při stálém zahřívání vmícháte také smetanu. V případě potřeby můžete naředit vodou nebo vývarem. Takto směs vaříte asi 3 minuty.
Když je omáčka hotová, můžete jít na to hlavní. Jako první oloupejte brambory, nakrájejte je na plátky a potom je vložte do zapékací mísy. Osolte je, opepřete je a potom lehce zalijte připravenou omáčkou a přidejte trochu strouhaného sýru. Potom bude následovat další vrstva, opět z brambor a zase z omáčky a následně sýru. Takto až do chvíle, kdy dáte vrstvu brambor a tu zalijete omáčkou. Následně zasypete parmezánem a jste připraveni.
Zapečené brambory se blíží do svého finále. Zapékací místu stačí dát do trouby rozehřáté na 190 stupňů Celsia. Při této teplotě pečete 45 až 60 minut. Cílem je, aby byly brambory dokonale měkké a aby došlo k tomu, že sýr na povrchu bude mít správnou barvu.
Když je hotovo, můžete zapékací mísu vyndat a své zapečené brambory naservírovat. Skvěle se k nim bude hodit jakákoliv nakládaná zelenina, ať už jde o kyselé okurky, nebo se bude jednat o cibulky, papriku, nebo populární sterilované zelí. V tomto směru se fantazii rozhodně žádné meze klást nebudou.