Zapečené brambory s cibulí a slaninou - postup přípravy
Pokud potřebujete zasytit i početnou hladovou rodinu, jistě oceníte jídlo z jednoho pekáčku. Jeho příprava je vesměs jednoduchá a během několika málo minut vaši blízcí naplní své žaludky. Zapečené brambory se slaninou a cibulí budou chutnat všem!
Ingredience
Začněte tím, že si brambory i se slupkou důkladně omyjete a pak je vložíte do velkého hrnce. Následně je vařte v mírně solené vodě do měkka. Až budou brambory uvařené, vodu sceďte a nechte je zchladnout. Poté je oloupejte a pokrájejte na středně velké kostky. Ty umístěte do olejem vymazané zapékací misky.
Kompletace pokrmu a jeho zapékání v troubě
Dále si nakrájejte slaninu spolu s očištěným česnekem na menší kostičky. Loupanou červenou cibuli pak pokrájejte na půlměsíčky. V pánvi si rozpalte olivový olej a všechny tyto suroviny restujte dozlatova po několik minut.
Také můžete dle preferencí osolit. Nyní směs navrstvěte na vařené brambory, které jste ochutili solí, mletým pepřem a mletou sladkou paprikou. Vše důkladně promíchejte dvěma vařečkami a dejte zapékat do trouby na 40 až 45 minut při teplotě 190 °C.
Servírování zapečených brambor s cibulí a slaninou
Hotový pokrm vyjměte z trouby a podávejte například se zakysanou smetanou nebo různými oblíbenými dresingy. Hodit se bude k zapečeným bramborům se slaninou a cibulí i nakládaná zelenina ve sladkokyselém nálevu (okurky, cibulky, čalamáda, řepa a podobně) anebo čerstvá zelenina typu rajče, paprika, salátová okurka. Vylepšit jídlo lze ke konci taktéž strouhaným tvrdým sýrem, který necháte v troubě roztavit po dobu dvou minut. Přejeme vám dobrou chuť.