Zapečené hlávkové zelí s vejcem - postup přípravy
Zapečené hlávkové zelí je syté, výživné a skvěle se hodí jako lehký hlavní chod nebo příloha k masovým pokrmům. Díky jednoduchosti přípravy ho zvládnou i začátečníci.
Základ
Zálivka
Zelí očistěte, nakrájejte ho na kostičky a v míse ho smíchejte se solí a vroucí vodou. Poté ho vařte 5 minut.
Poznámka: Vody použijte tolik, aby bylo zelí zcela ponořené.
Po této době zelí sceďte a vložte ho do zapékací mísy. V jiné misce smíchejte 30 ml mléka se škrobem. Poté do mísy vlijte zbytek mléka a přidejte vejce se solí, koření a provensálské bylinky.
Tip: Místo kukuřičného škrobu můžete použít i bramborový škrob.
Směsí zalijte zelí v míse, kterou přikryjte alobalem a pokrm pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut. Poté alobal mírně odkryjte a pokračujte v pečení dalších 5–10 minut.
Jakmile zelí trochu zhnědne, můžete ho servírovat jako přílohu nebo lehkou večeři s pečivem.
Tip: Zapečené hlávkové zelí můžete servírovat posypané nasekanou petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Кулинарный Микс с Кристиной Оловянниковой