Zapečené vaječné bochánky s bylinkami - postup přípravy
Ideální jsou k snídani, ale oceníte je i jako vždy připravenou lahodnou svačinku. Jednoduché bochánky z vařených vajíček zapečené se smetanou a zelenými bylinkami jsou až neuvěřitelně chutné a voňavé. A přitom se jedná o recept z těch nejdostupnějších surovin, které nejspíš najdete v každé, i v té nejvymetenější kuchyni. Je to jeden z těch pokrmů, které jsou vždy na dosah ruky, když je nejvíce potřebujete.
Ingredience
Návod na přípravu:
Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Když se začne vařit, vložte do hrnce vajíčka a vařte je 7 až 10 minut, aby bílek i žloutek ztuhly. Po dovaření vajíčka slijte a zchlaďte je studenou vodou. Počkejte, až vychladnou, aby se daly lépe oloupat a zbavte je skořápky.
Nastrouhejte uvařená vejce na hrubém struhadle, případně je rozkrájejte na kostičky kráječem na vajíčka a nasypejte je do hlubší mísy. Jarní cibulku a kopr omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Ostrým nožem je pak nasekejte nahrubo a přidejte do mísy s vajíčky. Přisypejte také mouku a krupici a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Nakonec přidejte smetanu a vše důkladně promíchejte.
Na kamna postavte pánev s větší vrstvou oleje, rozpalte ji a pak ztlumte oheň na mírnou úroveň. Mokrýma rukama tvarujte z těsta malé bochánky a dejte je smažit na pánev, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
Hotové bochánky nechte okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný tuk po smažení a servírujte posypané trochou nasekané petrželky nebo pažitky.
Náš tip:
Tento recept je možné všelijak vylepšit. Můžete do těsta přidat také strouhaný sýr, případně na kostičky pokrájená rajčata, papriku, případně cibuli či řapíkatý celer nebo jinou zeleninu.