Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené vaječné bochánky s bylinkami

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Zapečené vaječné bochánky s bylinkami - postup přípravy

Ideální jsou k snídani, ale oceníte je i jako vždy připravenou lahodnou svačinku. Jednoduché bochánky z vařených vajíček zapečené se smetanou a zelenými bylinkami jsou až neuvěřitelně chutné a voňavé. A přitom se jedná o recept z těch nejdostupnějších surovin, které nejspíš najdete v každé, i v té nejvymetenější kuchyni. Je to jeden z těch pokrmů, které jsou vždy na dosah ruky, když je nejvíce potřebujete.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Když se začne vařit, vložte do hrnce vajíčka a vařte je 7 až 10 minut, aby bílek i žloutek ztuhly. Po dovaření vajíčka slijte a zchlaďte je studenou vodou. Počkejte, až vychladnou, aby se daly lépe oloupat a zbavte je skořápky.




Nastrouhejte uvařená vejce na hrubém struhadle, případně je rozkrájejte na kostičky kráječem na vajíčka a nasypejte je do hlubší mísy. Jarní cibulku a kopr omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Ostrým nožem je pak nasekejte nahrubo a přidejte do mísy s vajíčky. Přisypejte také mouku a krupici a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Nakonec přidejte smetanu a vše důkladně promíchejte.

Na kamna postavte pánev s větší vrstvou oleje, rozpalte ji a pak ztlumte oheň na mírnou úroveň. Mokrýma rukama tvarujte z těsta malé bochánky a dejte je smažit na pánev, dokud nezískají zlatohnědou barvu.


Hotové bochánky nechte okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný tuk po smažení a servírujte posypané trochou nasekané petrželky nebo pažitky.

Náš tip:


Tento recept je možné všelijak vylepšit. Můžete do těsta přidat také strouhaný sýr, případně na kostičky pokrájená rajčata, papriku, případně cibuli či řapíkatý celer nebo jinou zeleninu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů