Zeleninová polévka s houbovými knedlíčky - postup přípravy
Nejenom pro vegetariány je vhodná tato zeleninová polévka, kterou vylepšují knedlíčky nikoliv masové, ale houbové. Zajímavé spojení chutí zaujme každého. A co více, tato polévka dokáže i velmi dobře zasytit.
Polévka
Knedlíčky
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Do hrnce nalijte olej, cibuli přisypte a restujte do doby, dokud nezesklovatí. Mezitím omyjte papriku, také ji nakrájejte na kousky a přidejte k restované cibuli. Chvíli restujte a potom přidávejte další zeleninu. Nejprve čerstvé, nakrouhané, na menší kousky nakrájené zelí. Poté přidejte polévkovou směs – klasickou mrkev, celer, petržel, případně další zeleninu. Do základu vhoďte také bobkový list, případně bylinky, zalijte vodou, přidejte k varu a na mírném plamenu vařte asi 30 minut.
Když se vaří polévka, připravte si houbové knedlíčky. Houby nejprve důkladně očistěte a zbavte je všech nečistot. Následně je asi 10 minut vařte, aby byly tepelně opracované a měkké. Toto se vás netýká, pokud použijete konzervovanou variantu. Houby přeceďte a nechte je důkladně okapat, aby zmizela přebytečná voda.
Měkké okapané houby vložte do mlýnku na maso a umelte do hladka. Dále přidejte mouku, bazalku a případně jiné koření. Doplňte solí a pepřem. Směs ochutnejte a pokud jste spokojeni, můžete z ní začít ve svých rukou tvarovat menší kuličky. Ty následně na oleji orestujte na pánvi a přidejte drcená rajčata. Chvíli povařte a odstraňte ze sporáku.
Když je polévka uvařená, přeceďte ji. Použitou polévkovou zeleninu i zelí nakrájejte a vraťte zpět do vývaru. Do něho následně vmíchejte také rajčatovou směs s houbovými knedlíčky. Chvíli společně provařte a můžete servírovat.