Nejlepší domácí pizza s okraji plněnými sýrem - postup přípravy
Domácí pizza je jen zřídkakdy jako od profesionála, tato podle receptu od paní Anety Mühlhandlové je ale jiná. Těsto korpusu je dokonale tenké, chutná přesně tak, jak má, a navíc jsou jeho okraje naplněné sýrem! Pokud se vám recept líbí, více podobných najdete ve Facebookové skupince Pečeme s Anet.
Na korpus
Na rajčatové sugo
Na ozdobení
Do mísy prosejte hladkou mouku a doprostřed vytvořte důlek. Do něj nasypejte droždí a sůl a přilijte olej a vodu. Zadělejte hutné a hladké těsto. Nejsnáze to jde s pomocí kuchyňského robota, s trochou námahy to ale zvládnete i ručně. Když se těsto přestane lepit na ruce i stěny mísy, vytvořte z něho bochánek a vložte ho do mísy, jejíž vnitřek vytřete olivovým olejem. Tím potřete i povrch těsta a lehce ho zaprašte moukou. Zakryjte mísu přilnavou fólií a nechte ho 2,5 hodiny v teple kynout. Pokud připravujete těsto předem, můžete ho na 12 až 24 hodin uložit do lednice.
Zatímco těsto kyne, připravte si rajčatové sugo (neboli omáčku na potření pizzy). Očištěnou cibuli a česnek nasekejte najemno a na rozehřátém olivovém oleji obojí osmahněte dorůžova. Nezapomeňte často míchat, aby se česnek nespálil a nezhořkl. Když se začne linout česneková vůně, přidejte jednu plechovku loupaných rajčat a přilijte trochu vody. Trochu směs osolte a opepřete, přidejte oregano a bazalku a nechte chvilku vařit, dokud cibule nezměkne a voda se neodpaří. Jakmile směs zhoustne, rozmixujte ji tyčovým mixérem dohladka. Pokud chcete, můžete sugo dosladit cukrem a/nebo kečupem a odstavte ho ze sporáku.
Vykynuté těsto rozprostřete na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte jej na dvě části a válečkem každou důkladně rozválejte do co nejtenčí placky, která by neměla být silnější než pár milimetrů. Každá pizza by se měla tak akorát vejít na velký plech. Pokud máte plechy menší, rozdělte těsto na víc dílů. Korpus by měl být vždy co nejtenčí.
Vyválené placky umístěte na plech pokrytý pečicím papírem. Připravte si strouhaný sýr a nasypejte ho po obvodu celého korpusu. Okraj přehněte přes sýr a důkladně zamačkejte, aby se nerozbaloval. Vnitřní část pizzy mezi okraji nyní potřete uvařeným rajčatovým sugem a na sugo nasypejte po celé ploše nastrouhaný sýr (sypání sýra až nakonec je špatně!). Na vrstvu sýra vyskládejte šunku nebo slaninu a další přísady, které máte na pizze rádi.
Připravenou pizzu vložte do trouby rozehřáté na teplotu 250 °C a pečte ji asi 13 až 15 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Hotovo je ve chvíli, kdy pizza začne na povrchu zlátnout. V tu chvíli ji vytáhněte z trouby, rozkrájejte na trojúhelníčky a ihned podávejte, dokud se sýr uvnitř okrajů krásně táhne.