Kynuté rohlíky plněné džemem - postup přípravy
Neuvěřitelně nadýchané, jemné, vláčné a lahodné rohlíky můžete upéct jen tak jako univerzální pečivo, anebo je můžete naplnit nějakou náplní, jako je džem, nebo třeba mák, tvaroh a jiné oblíbené nádivky. Recept je navíc snadný a levný.
Ingredience
Odměřte 200 ml vody a ohřejte ji tak, aby byla teplá, ale ne horká. Rozpusťte v ní lžičku cukru a rozdrobené čerstvé droždí. Směs nechte v teple stát asi 15 minut, dokud se na její hladině nezačne tvořit vrstva pěny. To je signál, že se kvasinky probraly k životu a budou rády a ochotně plnit svou práci.
Do hluboké mísy nasypejte asi tři čtvrtiny připravené mouky. Doprostřed vyhlubte důlek a vlijte do něj aktivovaný kvásek. Přilijte zbylou teplou vodu, rostlinný olej, sůl a 2 čajové lžičky octa. Ingredience důkladně promíchejte a zadělejte hutné a soudržné těsto. Během hnětení postupně přidávejte zbylou mouku, ale jen v takovém množství, abyste získali nelepivé a pružné těsto. Z toho zformujte kouli a nechte ji v teple 15 minut kynout.
Pracovní plochu posypejte hladkou moukou a vyklopte na ni vykynuté těsto. Rukama jej hněťte po dobu 5 minut, aby získalo pružnou a vláčnou konzistenci. Poté jej zakryjte čistou utěrkou a nechte opět 30 minut kynout.
Po druhém kynutí těsto znovu prohněťte, rozdělte ho na 2 části, každou z nich opět rozpulte a tak pokračujte v půlení, dokud nezískáte celkem 16 kousků těsta. Každý kousek těsta zformujte do tvaru koule a rozválejte ho na tenkou placku zhruba o tvaru trojúhelníku.
Směrem od nejširší části k té nejužší ji stočte do tvaru rohlíku, který trochu zahněte do oblouku. Pokud chcete, před stočením rohlíku na základnu umístěte trochu džemu nebo jiné zvolené náplně, která může být sladká, ale také slaná. Hotové rohlíky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je čistou utěrkou a nechte je dalších 30 minut vykynout.
Po posledním kynutí vložte plech s rohlíky do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a nechte je péct 10 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C, rohlíky na povrchu potřete rostlinným olejem a vraťte je zpátky do trouby a pečte je dozlatova.
Po dopečení rohlíky nechte zchladnout a podávejte tak, jak je máte rádi.
Videopostup krok za krokem