Sekaná se sýrem a jarní cibulkou - postup přípravy
Sekanou nemusíte připravovat jen tradičně s majoránkou a česnekem, zajímavou variací na ni je i kombinace se sýrem a jarní cibulkou. Výbornou přílohou k ní jsou domácí hranolky.
Na sekanou
Na brambory
Bílý chléb (lze použít i veku nebo rohlík), nakrájejte na kostky a v míse zalijte mlékem, aby se rozmočil. Dejte do druhé mísy mleté maso, nasekejte k němu hrst cibulky a přidejte najemno nastrouhaný tvrdý sýr. Poté dodejte rozmočený chléb, vejce, muškátový oříšek, osolte a opepřete. Směs promíchejte. Pokud je příliš řídká, přidejte 1 až 2 lžíce strouhanky.
Vymažte plech olejem. Na její dno dejte na větší kostičky nakrájenou cibuli. Z masa vytvarujte dvě šišky, položte je na cibuli a posypejte je koriandrem. Vložte plech do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 60 minut. Zhruba po 5 minutách pečení podlijte šišky šálkem vody.
Brambory nakrájejte na hranolky. Na pánvi rozpalte trochu oleje a dejte na něj hranolky smažit, dokud nebudou hezky křupavé a zlatavé. Dejte je okapat na papírovou utěrku, dle chuti osolte a podávejte jako přílohu k nakrájeným plátkům sekané.