2 recepty na neobyčejné vaječné omelety - postup přípravy
Že jsou vejce v kuchyni veskrze univerzální surovinou, to už dávno víme. Pokud jste tvořiví a hraví, můžete ale experimentovat i s obyčejnou omeletou, například následujícími dvěma způsoby.
Sýrová omeleta
Párková omeleta se sýrem
Sýrová omeleta
1. Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků (věděli jste, že vám s tím velmi pomůže i obyčejná lžíce?). Žloutky osolte a rozšlehejte dohladka.
2. V pánvi rozpusťte malý kousek másla a vlijte do ní rozšlehané žloutky. Nakrájejte sýr na silnější plátky, které rozdělte na kratší hranolky. Ty vyskládejte do jedné řady na sebe a zatočte je do ztuhlé žloutkové omelety.
3. Nasekejte nadrobno lístky čerstvé petrželky a vmíchejte je spolu s trochou soli do odložených vaječných bílků. Směs dobře promíchejte. Žloutkovou omeletu umístěte k samému okraji plochy pánve tak, aby okraj zůstal ležet na dně. Přilijte polovinu rozšlehaných bílků a nechte je 2 až 3 minuty ztuhnout. Poté do nich zabalte žloutkovou omeletku, posuňte ji zpátky k okraji a postup opakujte i s druhou polovinou bílkové směsi.
4. Nechte omeletu okrajem dolů opéct a zezlátnout, sejměte z pánve a podávejte.
Párková omeleta se sýrem
1. Do misky vyklepněte tři vajíčka, osolte je a rozšlehejte do jemné konzistence.
2. Vymažte pánev malým kouskem másla a vlijte do ní asi čtvrtinu rozšlehaných vajíček. Rozlijte ji po celé pánvi do rovnoměrné vrstvy. Sýr nastrouhejte najemno a trochu ho nasypejte na vrch vaječného plátu.
3. Když vaječná placka se sýrem trochu ztuhne, položte k jejímu okraji párek a zatočte ho do placky jako do rolády. Posuňte ji zpátky ke kraji, přilijte další čtvrtinu vejce, posypejte ji sýrem a nechte ztuhnout. Poté ji namotejte na párkovou roládu. Tímto způsobem postup opakujte ještě dvakrát.
4. Nakonec na pánev nasypejte pouze samotný zbytek sýra a nechte ho roztavit a spéct do placky, kterou opět namotejte na omeletu. Nechte povrch rolády mírně zezlátnout, sejměte z pánve a podávejte.