Domácí salám z kuřecího a vepřového masa - postup přípravy
Pokud nepatříte mezi fanoušky kupovaných uzenin, vyzkoušejte domácí salám ze dvou druhů masa. Je poctivý a obsahuje jen maso a koření.
Ingredience
Kuřecí a vepřové maso nakrájejte na delší nudličky. Místo vepřového masa lze použít také hovězí. Z kuřecího masa nedávejte do salámu kůži, použijte pouze čisté maso ze stehenních řízků a prsou.
Dejte maso do mísy, osolte ho a promíchávejte rukama tak dlouho, dokud nezačne pouštět protein. Pak mísu zakryjte a dejte na den do lednice.
Vyndejte uležené maso a znovu promíchejte. Pokud se vám zdá málo slané, dosolte ho. Opět ho přikryjte a dejte na další den do lednice. Poté směs dosolte, pokud je třeba, a přidejte dle chuti koření. Ideální je česnek, muškátový oříšek a nějaká směs podle vaší preference.
Rozstřihněte pečicí rukáv, dejte doprostřed maso a zabalte do tvaru salámu. Jednu stranu zavažte a druhou co nejvíce utahujte, aby maso bylo co nejvíce napěchované, a pak také zavažte. Z jedné dávky vyjdou ideálně 2 salámy.
Ty pak dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté ji ztlumte na minimum, aby jen probublávala, a vařte hodinu.
Salámy vyndejte a na jedné straně utáhněte, aby bylo maso a šťáva z něho co nejvíce napěchované. Vše nechte vychladnout a ztuhnout v lednici a poté můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.