Zjednodušená živáňská pečeně na plechu - postup přípravy
Živáňská pečeně se obvykle připravuje v podobě špízu. Pokud ale nemáte tu trpělivost každý kousek poctivě napíchnout ve správném pořadí, inspirujte se receptem od paní Pavlíny Bušové, která připravuje živáňskou jednoduše na plechu v troubě.
Ingredience
Vepřovou krkovičku, slaninu a klobásy nakrájejte na malé kousky, které vsypte do misky, zasypejte je solí, pepřem, případně dalším oblíbeným kořením a zakapejte je rostlinným olejem. Vše rukama dobře promíchejte a koření vmasírujte do masa. Směs poté nechte alespoň 10 minut odležet.
Mezitím oškrábejte brambory, oloupejte cibuli a očistěte papriku, kterou zbavte semínek. Vše pokrájejte na kostky, žampiony nakrájejte na libovolně velké kousky (pokud jsou malé, můžete je nechat v celku) a vše nasypejte na plech. Zeleninu posypejte solí a kmínem a přidejte k ní také odleželou masovou směs. Vše poté rukama důkladně promíchejte a rozprostřete do jedné vrstvy tak, aby se jednotlivé suroviny pokud možno nepřekrývaly.
Plech zakryjte alobalem a vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 1 hodiny. Při nastavování teploty a doby pečení se řiďte vlastní zkušeností se svou troubou, každá totiž peče trochu jinak. Zhruba po hodině sejměte z plechu alobal a nechte směs ještě asi 30 minut dopéct, aby na povrchu očervenala.
Jakmile jsou brambory a maso zcela měkké a upečené, můžete plech vytáhnout z trouby. Rozdělte pokrm na talíře a podávejte spolu s čerstvým zeleninovým salátem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.