Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zjednodušená živáňská pečeně na plechu

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Zjednodušená živáňská pečeně na plechu - postup přípravy

Živáňská pečeně se obvykle připravuje v podobě špízu. Pokud ale nemáte tu trpělivost každý kousek poctivě napíchnout ve správném pořadí, inspirujte se receptem od paní Pavlíny Bušové, která připravuje živáňskou jednoduše na plechu v troubě.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vepřovou krkovičku, slaninu a klobásy nakrájejte na malé kousky, které vsypte do misky, zasypejte je solí, pepřem, případně dalším oblíbeným kořením a zakapejte je rostlinným olejem. Vše rukama dobře promíchejte a koření vmasírujte do masa. Směs poté nechte alespoň 10 minut odležet.

2. KROK

Mezitím oškrábejte brambory, oloupejte cibuli a očistěte papriku, kterou zbavte semínek. Vše pokrájejte na kostky, žampiony nakrájejte na libovolně velké kousky (pokud jsou malé, můžete je nechat v celku) a vše nasypejte na plech. Zeleninu posypejte solí a kmínem a přidejte k ní také odleželou masovou směs. Vše poté rukama důkladně promíchejte a rozprostřete do jedné vrstvy tak, aby se jednotlivé suroviny pokud možno nepřekrývaly.

3. KROK

Plech zakryjte alobalem a vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 1 hodiny. Při nastavování teploty a doby pečení se řiďte vlastní zkušeností se svou troubou, každá totiž peče trochu jinak. Zhruba po hodině sejměte z plechu alobal a nechte směs ještě asi 30 minut dopéct, aby na povrchu očervenala.

4. KROK

Jakmile jsou brambory a maso zcela měkké a upečené, můžete plech vytáhnout z trouby. Rozdělte pokrm na talíře a podávejte spolu s čerstvým zeleninovým salátem.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů