Koláč se smetanovým karamelovým krémem - postup přípravy
Opravdu skvělý karamelový dezert snadno vyrobíte z jednoduchých ingrediencí, které už určitě máte doma ve spíži, a jemného smetanového krému. Vše se navíc zdobí arašídy a karamelem.
Na těsto
Na krém a karamel
Do mísy dejte vejce, cukr a vanilkový cukr a vyšlehejte je do pěny. Pak přišlehejte olej. Přilijte vlažné mléko a přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Poté vymíchejte těsto.
Rozdělte ho na 2 části a každou nalijte na plech o rozměrech 27×16 centimetrů. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte oba korpusy zhruba 25 minut.
Na karamel dejte do rendlíku cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte máslo a míchejte. Poté přilijte mléko, ve kterém jste rozmíchali kukuřičný škrob. Důkladně míchejte, dokud hmota nezhustne, a přelijte ji do mísy, v níž ji nechte vychladnout. Nasekejte arašídy na drobné kousky.
Na krém nalijte do mísy smetanu ke šlehání a vyšlehejte z ní šlehačku. Poté do ní zašlehejte karamelové kondenzované mléko (můžete použít i po domácku zkaramelizované obyčejné sladké kondenzované mléko) a vymíchejte krém.
Jeden plát těsta navlhčete mlékem a pomocí cukrářského sáčku na něj naneste polovinu krému. Přiklopte ho druhým plátem. Na vrch těsta a po bocích koláče naneste zbytek krému. Poté boky ozdobte arašídy a na závěr na vršek koláče naneste za pomoci cukrářského sáčku s úzkým zdobítkem vychladlý karamel do tvaru mřížky. Nechte koláč vychladit v lednici a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.