Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí rychlokvašky ve slaném nálevu

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 2 minuty

Domácí rychlokvašky ve slaném nálevu - postup přípravy

Z části úrody nakládaček lze udělat rychlovašky, které budou připravené ke konzumaci již za několik dní. Stačí je jen s několika ingrediencemi naložit do slaného nálevu a počkat.

Ingredience pro:
1 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Okurky očistěte a dejte je na několik hodin do studené vody, budou pak více křupavé. Do hrnce nalijte vodu na nálev, přidejte sůl a vše svařte asi 2 minuty. Množství láku záleží na počtu okurek a vaší sklenici, případně poměr upravte.

2. KROK

Lák nechte vychladnout, aby byl vlažný. Očistěte a na kolečka pokrájejte kousek křenu a oloupejte několik stroužků česneku.

3. KROK

Na dno větší sklenice dejte celý pepř, nové koření, bobkový list, kopr, česnek, křen a vinný list, pokud máte. Pak do sklenice naskládejte okurky, velké můžete propíchat, a zajistěte je pomůckou k zajištění okurek (lze sehnat v domácích potřebách).

4. KROK

Pak vše zalijte vlažným lákem a okurky zajistěte, aby neplavaly. Přikryjte je víčkem, ale neutahujte, případně použijte fólii a gumičku. Nechte je několik dní kvasit při pokojové teplotě na talířku, kdyby lák přetekl, dokud se nepřestane tvořit pěna.

5. KROK

V tu chvílí jsou hotové a připravené ke konzumaci. Skladujte je v chladu. Pokud se nahoře vytvoří bílá vrstva, jen ji seberte lžící, okurky jsou v pořádku. Pokud se ale bude jednat o plíseň, okurky nekonzumujte a ihned vyhoďte.

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů