Zeleninová bujonová pasta ve sklenicích - postup přípravy
Z úrody kořenové a další zeleniny si můžete připravit pastu, která skvěle nahradí kupovaný zeleninový bujon. Zavařená dlouho vydrží a není v ní jediný konzervant.
Ingredience
Očistěte mrkev, petržel, celer, pórek a cibuli. Rozkrájejte je na menší kusy, cibuli nakrájejte na silnější plátky. Cibuli na pánvi nasucho osmahněte, aby začala na některých místech tmavnout.
Dejte do hrnce celerovou, petrželovou nať, libeček, česnek, všechnu pokrájenou zeleninu a osmahlou cibuli. Přidejte sůl, mletý pepř, celé nové koření, bobkový list a kurkumu a zalijte vodou. Postavte na kamna a vše pomalu vařte po dobu 1 hodiny pod poklicí.
Po uvaření vyjměte z hrnce bobkový list a nové koření a rozmixujte obsah hrnce tyčovým mixérem na kaši. Připravte si sterilizované malé skleničky, naplňte je zeleninovou hmotou a zavíčkujte.
Dejte skleničky do hrnce vyloženého plátnem, zalijte je vodou do 2/3 jejich výšky a přiveďte vodu k varu. Od této chvíle směs ve skleničkách sterilujte 20 minut.
Poté je vyjměte z hrnce a nechte skleničky pomalu vychladnout. Na závěr už jen zkontrolujte víčka a uložte skleničky na temné a chladné místo.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Obżarciuch