Hamburská kýta se špekem a zeleninou - postup přípravy
Pokud si chcete skvěle pochutnat a navíc dopřát svému tělu živiny, připravte si jedinečnou hamburskou kýtu podle receptu paní Ivany Reisingerové. V kýtě totiž najdete nejen vitamíny skupiny B, ale také železo, draslík, selen a zinek.
Ingredience
Do masa udělejte nožem díry velké tak, abyste jimi prostrčili malíček. Nakrájejte 1 mrkev, 1 okurku a polovinu špeku na obdélníčky, kterými maso prošpikujte. Maso osolte a opepřete ze všech stran a odložte bokem.
V hrnci rozehřejte olej a nakrájejte si mezitím druhou polovinu špeku na kostičky. Jakmile bude špek osmažený, z pánve ho vyndejte a odložte stranou. Na stejném tuku krátce orestujte maso pouze tak, aby se zatáhlo.
Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si vymazaný pekáč. Do něj vložte prošpikované maso a opět dejte stranou. Do hrnce, ve kterém jste osmahli maso a špek, vložte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer.
Zeleninu chvíli smažte a přidejte ke směsi dvě nahrubo nakrájené cibule. Vše promíchejte a nechte smažit. Následně přidejte černý pepř, nové koření a bobkové listy. Vše zalijte vínem a vařte, dokud se nevyvaří všechen alkohol.
Do hrnce přidejte osmažený špek, který jste si nechali stranou, zamíchejte a celou směs přidejte do pekáče k masu. Vše zalijte připravenou vodou a dochuťte solí a pepřem. Maso vložte do trouby a pečte přibližně 2 hodiny.
Poznámka: Maso pečte v pekáči přikrytém alobalem a po hodině pečení maso obraťte, aby se propeklo rovnoměrně.
Po upečení dejte maso stranou a zeleninovou směs přelijte do hrnce. Ve vedlejším kastrůlku si připravte jíšku z másla a mouky, kterou následně směs zahustěte. Vše nechte provařit. Na závěr zeleninu propasírujte, zjemněte smetanou a, je-li to nutné, dosolte. Hamburskou kýtu podávejte ihned s houskovým knedlíkem.
Tip: V kastrůlku si osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu, mrkev a okurku, která vám zbyla, a přidejte do hotové omáčky. Jídlo pak vypadá o dost zajímavěji.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.