Nadýchaná piškotová roláda s krémem - postup přípravy
Piškotová roláda s ovocným džemem je lehká, nadýchaná a plná svěží chuti. Díky snadné a rychlé přípravě je ideálním dezertem ke kávě ve všední den i o slavnostech.
Těsto
Náplň
Zdobení
Vaječné bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu. Za stálého šlehání přidejte vanilkový cukr a moučkový cukr.
Poznámka: Moučkový cukr přidávejte do sněhu po lžících.
Pokračujte ve šlehání a přidejte vaječné žloutky. Nyní do směsi vmíchejte mouku
Poznámka: Žloutky přidávejte po jednom. Mouku předem prosejte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Poté ji do směsi vmíchejte po částech.
Do těsta vmíchejte trochu vody a poté ho rozprostřete na plech pokrytý pečicím papírem tak, aby vrstva měla výšku cca 0,5–0,7 cm.
Tip: Nemusíte to dělat, ale přidání vody udělá těsto tvárnější a po upečení se vám bude lépe rolovat.
Těsto pečte v předehřáté troubě na 200–220 °C po dobu 10–12 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Po upečení by těsto mělo mít zlatavou barvu a mělo by být pružné.
Upečený korpus sejměte z plechu, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte ho zcela vychladnout. Pak ho potřete třešňovým džemem a připravte krém.
Poznámka: Příchuť džemu zvolte na základě vlastních chuťových preferencí.
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do hladka. Po částech do směsi vešlehejte studený tvaroh a část krému naneste na celý povrch dezertu. Trochu krému si odložte bokem na závěrečné zdobení.
Tip: Tvaroh můžete zaměnit za smetanový sýr.
Potřený korpus zarolujte, zabalte do pečicího papíru a vložte na pár hodin, nejlépe na noc, do lednice. Poté okraje nadýchané piškotové rolády zarovnejte a ozdobte ji zbylým krémem, pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou hlavicí.
Tip: Roládu můžete dále ozdobit dle vlastní fantazie. Můžete ji například posypat moučkovým cukrem, jahodovým lyofilizovaným práškem, třešněmi a třešňovými lístky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Коллекция Рецептов