Voňavé česnekové krutony - postup přípravy
Pokud hledáte nějakou dobrotu, která by dokázala nahradit chipsy a krekry z obchodu, případně přemýšlíte, čím nahradit obyčejné pečivo k polévce, pak pro vás máme skvělý tip na česnekové krutony. Jsou voňavé, pikantní a křupavé a navíc se vám velmi dobře hodí k tomu, abyste zužitkovali pečivo, které vám zbylo z předchozího dne. Díky máslu získají zapečené krutony krásnou zlatavou barvu a křupavou kůrčičku a navíc se v něm neuvěřitelně rozvoní česneková pasta.
Ingredience
Návod na přípravu:
Pro výrobu zapečených krutonů můžete použít bagetu i včerejší rohlíky, housky nebo veku. V podstatě se k jejich přípravě hodí jakékoliv bílé pečivo, které je možné nakrájet na plátky libovolné velikosti a o síle kolem jednoho až dvou centimetrů. Zároveň je vhodnější odkrojit okraje, které by se mohly při zapékání příliš vysušit a ztvrdnout.
Tymián a rozmarýn je vhodné naopak použít spíše čerstvé než sušené. Získáte tím mnohem lepší konzistenci bylinek a v neposlední řadě také intenzivnější vůni.
Pečivo nakrájejte na plátky podle vlastních preferencí. Stroužky česneku oloupejte, odstraňte tuhé špičky a pokrájejte každý stroužek na čtvrtky. Čerstvé snítky tymiánu a rozmarýnu operte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami a nožem nasekejte na hrubé kusy.
V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte máslo a přidejte k němu rozdrcený česnek a nasekaný tymián s rozmarýnem. Bylinky zahřívejte v másle 10 minut na mírném ohni. Pak máslo přefiltrujte a bylinky s česnekem ponorným mixérem rozmixujte na pastu, kterou dochuťte mořskou solí.
Zapněte si troubu na maximální výkon a nechte ji chvilku předehřát. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
Plátky bagety nechte nasáknout rozpuštěným máslem a natřete je bylinkovou pastou. Vyskládejte je na plech a dejte do trouby opéct na 1 až 2 minuty, během nichž by měly získat lahodně nazlátlý odstín.
Krutony podávejte čerstvé.