Pečené hranolky bez tuku - postup přípravy
Děti milují bramborové hranolky. Rodiče, stejně jako výživoví specialisté je však v dětském jídelníčku neradi vidí. Dostupné jsou ale na každém rohu a mají jednu věc společnou – při přípravě se doslova koupou ve fritovacím oleji. A to je právě ta nejproblematičtější část této křupavé dobroty. My ale máme řešení. Jsou to hranolky pečené v troubě bez jediné kapky oleje či tuku.
Ingredience
Syrové brambory oloupejte, umyjte a dobře osušte papírovými utěrkami. Pak je nakrájejte nožem na hranolky o síle kolem 1 centimetru.
Rozklepněte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Žloutky odložte stranou a bílky metličkou rozšlehejte do jemné pěny. Tu pak osolte, případně přidejte další koření, které máte rádi. Výborně chutná pepř nebo obyčejná mletá sladká paprika. Znovu pak bílky s kořením důkladně prošlehejte.
Pokrájené bramborové hranolky smíchejte v misce s rozšlehaným a okořeněným vaječným bílkem tak, aby byly všechny hranolky úplně obalené.
Zapněte si troubu, aby se předehřála, na 200 stupňů Celsia. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a bramborové hranolky obalené v kořeněném vaječném bílku na ně vyskládejte tak, aby ležely jen v jedné vrstvě vedle sebe. Vložte je do předehřáté trouby a pečte 5 až 7 minut.
Poté zpod brambor odstraňte pečicí papír, vraťte hranolky do trouby a nechte je dopéct dozlatova.
Pak už je jen vyjměte z trouby, nechte lehce zchladnout a hned za čerstva podávejte buďto samotné s tatarskou omáčkou či kečupem, anebo jako přílohu k řízkům, smaženému sýru nebo jakékoliv jiné dobrotě. Ostatně, sami víte, že hranolky jsou velmi univerzální přílohou prakticky k čemukoliv. Jen pokrm nezapomeňte doplnit čerstvým zeleninovým salátem, abyste mu dodali ještě více vitaminů!
Dobrou chuť.