Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort z nadýchaného těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Dort z nadýchaného těsta - postup přípravy

Jaký by měl být ideální dort? Měl by být chutný, měl by zajímavě vypadat a měl by být také nadýchaný. Zkuste proto recept, se kterým rozhodně nelze udělat žádnou chybu.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Základem receptu je to správné těsto. K němu budete potřebovat žloutky a cukr. Obojí vložíte do mísy, vezmete ruční mixér a začnete šlehat. Cílem je vytvořit nadýchanou žloutkovou hmotu. K ní následně pomalu přiléváte rozpuštěné máslo a opatrně ho zašleháváte do směsi.




Následným krokem je přidání mouky, kterou je nutné také důkladně prosít, aby nedělala hrudky. Nyní už ručně těsto zamícháte a přidáte k němu také prášek do pečiva. Vznikne pevnější směs, kterou je třeba zase zjemnit pomocí mléka, které se vmíchá do pevnějších kousků těsta.

Druhá část těsta

Těsto na tento dort se skládá ze dvou částí. Ta druhá vznikne z bílků, které se stejně jako žloutky důkladně vyšlehají, a to se solí a cukrem. Opět se použije ruční šlehač a šlehá se tak dlouho, dokud nevznikne konzistence podobná velmi pevné šlehačce. Ta by měla i po obrácení mísy držet na svém místě.


Oba druhy těsta se následně velmi opatrně ručně smíchají do jednotné podoby. Tímto postupem vznikne tekuté, velmi nadýchané a jemné těsto, které se nalije do kulaté formy o průměru kolem 24 centimetrů. Tato velikost je optimální pro vhodnou výšku a také dokonalý stupeň propečení.

Pečení v troubě

Těsto by se mělo samo roztéct až do okrajů a zajistit že bude všude stejně vysoké. A tak už zbývá jenom vložení těsta do trouby. Ta by měla být rozehřátá na teplotu 180 stupňů Celsia. Doba pečení při této teplotě je 35 minut. Poté se dort vyndá a nechá se chladnout. Následně ho stačí pocukrovat a nakrájet, popřípadě ještě vylepšit různými druhy krémů. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. Těsto však vždy zaujme svou dokonalou měkkostí.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů