Plněné bramborové harmoniky - postup přípravy
Vylepšete si recept na starý známý pečený brambor a vyzkoušejte ho na způsob akordeonu (harmoniky). Hodí se skvěle jako příloha, ale i jako hlavní jídlo. Navíc vypadají zajímavě a originálně, takže s nimi zazáříte u každé návštěvy.
Ingredience
Připravte si tolik brambor, kolik chcete sníst (1 větší brambora je zhruba jedna porce). Brambory důkladně opláchněte a oloupejte. Pak je nakrájejte na plátky o tloušťce 3 – 4 milimetry s tím, že si musíte dávat pozor, abyste je nepřeřízly celé. Jako zábranu můžete použít špejli, kterou zapíchnete do brambory podél a tu následně nakrájíte.
Naplňte každý řez postupně, nejdříve plátky slaniny, poté plátky sýru a nakonec nakrájené houby. Plňte opatrně, aby se harmonika nerozlomila.
Vytvořte si olejovou směs se solí, pepřem a bylinkami, které máte rádi. Potřete každou bramboru pečlivě, aby při pečení pomocí oleje zezlátly. Jednotlivé harmoniky dejte na kus alobalu a vedle položte stroužek česneku, tím se brambora hezky ochutí, ale ne tak štiplavě, jako česnek bývá.
Předehřejete si troubu na 200 stupňů a harmoniky dejte na pekáč. Pečete zhruba 30 minut, 5 minut před koncem pečení, brambory odkryjete z alobalu a nechte ještě zapéct, aby zezlatověly a byly křupavé.
K čemu se bramborové harmoniky hodí?
Můžete podávat s klasickou zakysanou smetanou a nebo si vytvořte svěží česnekový dip pomocí tvarohu, prolisovaného česneku, solí a špetkou pepře.