2 zajímavé způsoby jak upéct kachnu - postup přípravy
Kachna není právě laciná záležitost a z takové kachny se dají opravdu připravit úžasné kachní hody s minimální námahou pro více osob. Pro slavnostní obědy či večeře jsou tyto jídla z kachny naprosto skvělou volbou.
na ochucení zelí:
Na kachnu:
Kachna s pomeranči:
Kachna s jablky a zelím
Kachnu si umyjte a očistěte. Kůži na prsou kachny lehce nařežte, aby se při pečení lépe uvolnil tuk. Kachnu pořádně nasolte zvenku i zevnitř a posypte kmínem.
Oloupejte si červenou cibuli, tu nakrájejte na měsíčky, smíchejte v misce spolu s červeným zelím. Dochuťte cukrem, solí, bobkovým listem, kmínem a pepřem. Přilejte kapku octa.
Jablka omyjte a odstraňte stopky a jádřince, slupku nechte. Pokrájejte na čtvrtiny a vložte vše do kachny a okolo kachny na pekáč.
Pekáč přikryjte alobalem, nepodlévejte žádnou vodou. Takto připravenou kachnu vložte péct do vyhřáté trouby na 120 °C a pečete pomalu při této teplotě 2 hodiny za občasného přelití výpekem.
Po této době kachnu vytáhneme z trouby a dovnitř kachny natlačte odkapané ochucené červené zelí, kolik se do ní vleze. Zbytek zelí vložte na pekáč vedle kachny. Pekáč opět přikryjte alobalem a pečte kachnu na 180 stupňů ještě 2 další hodiny.
Když uplynou 2 hodiny pečení, odstraňte z pekáče alobal, zvyšte teplotu trouby na 200 °C. Kůži kachny potřete sladkou smetanou a dopečete kachnu do pěkné červenohnědé barvy.
Kachna má maso měkké jako máslo, výborně ochucené jablky a zelím s kořením a přímo se rozplývá na jazyku. Na povrchu kachny je krásně vypečená křupavá kůžička. Je to neskutečná lahůdka. Jako příloha k této kachně se hodí klasický český bramborový knedlík.
Kachna s pomeranči
Kachnu očistěte, osolte a opepřete uvnitř i na povrchu, posypte tymiánem, podlijte vývarem a pečte přikrytou alobalem půl hodiny na 180 stupňů.
Pak odkryjte alobal a znovu podlijte vývarem a pečte 2 hodiny.
Do výpeku z kachny, který se vám postupně při pečení vytvoří, dejte nastrouhanou kůru z 1 dobře omytého pomeranče, šťávu ze dvou pomerančů. Tímto kachnu podlévejte 2 hodiny, dokud kachna nebude na povrchu krásně křupavá.
Třetí pomeranč slouží jako dekorace na hotovou kachnu. Takto vymazlenou kachnu podávejte s bílým zelím a bramborovým knedlíkem.