Zapečená kuřecí prsíčka s bramborem a cuketou - postup přípravy
Kompletní jídlo z jednoho pekáčku je skvělý nápad na večeři nebo oběd. Nešpiníte zbytečně žádné nádobí navíc a výsledek je přitom naprosto geniální! Stačí jen pár surovin a můžete prostírat na stůl. Kromě toho, že je toto jídlo lahodné a rychlé, lze ho směle zařadit mezi zdravé recepty.
Ingredience
Oloupejte dvě veliké brambory (nebo tři menší), rozkrojte je na poloviny a ty nakrájejte na půlkulaté plátky. Zapékací misku vytřete rostlinným olejem a na její dno vyrovnejte všechny plátky brambor. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkolečka. Rozdělte je na jednotlivé proužky a vsypte je na vrstvu brambor do pekáčku.
Kuřecí prsa rozkrojte nejprve podélně a poté příčně, díky čemuž získáte několik tenkých plátků masa. Polovinu plátků rozložte na vrstvu brambor a cibule a povrch podle chuti osolte, posypejte mletým černým pepřem a sušenými či čerstvými aromatickými bylinkami. Cuketu omyjte a osušte, odstraňte oba konce a nakrájejte ji na kolečka. Ta pak rozložte na maso v pekáčku. Povrch cukety postříkejte olivovým olejem a položte druhou vrstvu masových plátků, které opět osolte a okořeňte.
Do hluboké misky vlijte 200 mililitrů zakysané smetany či bílého jogurtu, přidejte dvě polévkové lžíce majonézy a vše důkladně promíchejte. Touto směsí pak zalijte obsah misky a rovnoměrně ji rozetřete po celém povrchu kuřecích prsíček. Namočte pečicí papír, který zmačkejte, aby zvláčněl, zakryjte jím pekáček a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 40 minut.
Asi deset minut před dopečením vyndejte pekáč, sejměte z něho pečicí papír a vraťte zpátky do trouby dopéct, aby kuře na povrchu zezlátlo. Když je hotové, naporcujte ho a ihned čerstvé podávejte. Pokud chcete, můžete dobrotu také zasypat strouhaným sýrem.