5 receptů na rychlé a lahodné domácí chipsy - postup přípravy
Stále si k dobrému filmu kupujete chipsy v supermarketu? Až ochutnáte ty domácí, nebudete chtít jíst jiné. Inspirujte se jedním z následujících pěti receptů, které zvládne ve velmi krátkém čase. A výsledek bude vždy velice chutný.
Klasické bramborové lupínky s kořením
Sýrové chipsy
Chlebové chipsy z pity
Bramborové lupínky z mikrovlnky
Sladké chipsy z pity
Klasické bramborové lupínky s kořením
Nejprve si oloupejte brambory, omyjte je a nastrouhejte do spirálek. Možné je udělat pomocí struhadla i tenké plátky. Ty pak omyjte studenou vodou, řádně usušte v čisté bavlněné utěrce a dejte smažit do rozpáleného slunečnicového oleje. Až budou lupínky dozlatova usmažené, vyjměte je na papírové utěrky, nechte okapat přebytečný tuk a osolte i opepřete dle preferencí. Podávejte třeba s kečupem. Dobrou chuť.
Sýrové chipsy
Vybraný tvrdý sýr nakrájejte na stejně velké kousky a osmažte je dozlatova na rozpáleném slunečnicovém oleji. Možné je kousky sýra smažit i na špejli jako špíz. Sýrové chipsy nechte okapat na papírových utěrkách od přebytečného tuku a podávejte.
Chlebové chipsy z pity
Začněte tím, že si v misce smícháte olej spolu se sušeným oreganem, mletou paprikou, jemně nasekaným koprem a jiným kořením dle preferencí. Následně na to marinádou potřete povrch pita chlebu a ten pokrájejte na trojúhelníčky. Chlebové chipsy pečte v troubě asi minutu a půl při 200 °C.
Bramborové lupínky z mikrovlnky
Brambory si oloupejte, omyjte a pokrájejte na plátky tenké asi 1 až 2 mm. Ty pak vyskládejte na plech s pečícím papírem, aby se nepřekrývaly a dejte péct do trouby na čtyři minuty při teplotě 200 °C. Hotové chipsy osolte a okořeňte dle preferencí.
Sladké chipsy z pity
Nejprve si pita chléb nakrájejte na menší trojúhelníky. Poté je vyskládejte na plech s pergamenem, pomažte rozpuštěným máslem a nakonec posypte krupicovým cukrem, kakaem, skořicí, případně i špetkou soli a pečte v troubě asi 5 až 10 minut při 200 °C.