Banánové lívanečky bez cukru a mouky - postup přípravy
Pokud máte potíže s hladinou cukru v krvi, anebo jen chcete vyřadit nezdravý cukr ze svého jídelníčku, určitě se vám bude líbit klasický recept na banánové lívanečky, které jsou úplně bez cukru a také bez mouky. Díky tomu jsou ideální dietní pochutinou, zejména pokud se snažíte snížit svůj příjem sacharidů na minimum. Budou hotové během několika minut a jsou neuvěřitelně voňavé a chutné.
Ingredience
Návod na přípravu:
Banány oloupejte a nakrájejte je na kolečka. Vložte je do mísy a rozdrťte je vidličkou na jednolitou hmotu. Vyklepněte k nim dvě vajíčka a dobře ingredience promíchejte. Pokud chcete, můžete směs dochutit skořicí nebo muškátovým oříškem. Můžete také k těstu přidat trochu holandského kakaového prášku.
Směs dobře rozšlehejte, abyste dostali jednolité těsto. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou kokosového oleje. Vezměte polévkovou lžíci, odeberte trochu banánového těsta a vylijte ho na rozpálenou pánev. Smažte lívaneček tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na pánvičku a navrchu nezačne tuhnout. Pak jej opatrně podeberte obracečkou a otočte ho na druhou stranu. Osmažte placičku dozlatova a vyndejte z pánve.
Stejným způsobem pokračujte i se zbylým těstem. Nakonec si vyšlehejte šlehačku do pevné pěny a lívanečky před podáváním ozdobte jedním kopečkem smetany, kterou můžete ještě navrch posypat troškou kakaového prášku nebo strouhané vysokoprocentní čokolády.
Marmeláda bez cukru
Banánové lívanečky jsou také ideální k podávání s marmeládou bez cukru. Vytvoříte ji tak, že svaříte tři hrnky borůvek, malin nebo jiného bobulového ovoce s trochou rozmixovaných chia semínek a necháte vychladnout. Pokud chcete, můžete ji dosladit medem, sladká bude ale i bez toho.