Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chlebové placky plněné sýrem a bramborovou kaší pečené v pánvi

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Chlebové placky plněné sýrem a bramborovou kaší pečené v pánvi - postup přípravy

I když v našich končinách obilné placky z tradiční kuchyně vymizely, postupem času se do ní zase vrací, ať už díky vlivu mexických tortil nebo tureckých chlebů pita. My vám dnes ukážeme další z podobných receptů na chlebové placky pečené na pánvi. Tato je zvláštní v tom, že je plněná pořádnou dávkou voňavého sýra a také lahodnou a jemnou bramborovou kaší. Díky tomu získáte neuvěřitelně chutnou a sytou večeři či svačinu.

Ingredience pro:
4 porce

Těsto

Náplň

K podávání

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do hluboké misky prosejte hladkou chlebovou mouku a přilijte k ní mléko. V mikrovlnné troubě nechte rozpustit 10 gramů másla a přilijte ho ke směsi v misce. Nakonec přidejte také špetku soli a s pomocí kuchyňské špachtle nebo vařečky začněte ingredience míchat, dokud nezískáte hustou hmotu. Pak pokračujte ve hnětení ručně asi 5 minut, abyste získali malou kuličku pevného, homogenního a nelepivého těsta. Zabalte ji do přilnavé potravinářské fólie a vložte na jednu hodinu do ledničky vychladit a odpočinout.

2. KROK

Mezitím si uvařte jednu středně velkou bramborovou hlízu doměkka. Nechte ji trochu zchladnout a rozdrťte ji drtičem na kaši. Přidejte k ní dvě polévkové lžíce majonézy, kterou s pomocí stěrky důkladně zapracujte do bramborové hmoty. Vraťte se zpátky k těstu. Po uplynutí jedné hodiny ho vyjměte z lednice, znovu ho rukou trochu propracujte, aby zvláčnělo a vyválejte ho na velmi tenkou kulatou placku o průměru kolem 22 centimetrů.

3. KROK

Doprostřed placky navršte trochu strouhaného sýra mozzarella nebo jiného druhu, který máte rádi. Dbejte na to, abyste nechali volný okraj o šířce kolem dvou centimetrů. Na sýr vložte bramborovou kaši a rozprostřete ji do tenčí vrstvy po celém povrchu sýra. Na vrstvu brambor opět navršte sýr v podobně silné vrstvě, jako je vespod. Volné okraje nyní přehněte přes náplň směrem do středu a postupně těsto uzavírejte do tvaru balíčku. Střed v oblasti spoje důkladně zamačkejte prsty, aby se nerozbaloval. Balíček otočte spojem dolů a válečkem ho znovu rozválejte do silné placky.

4. KROK

Na kamnech rozehřejte pánev, jejíž povrch potřete trochou rozpuštěného másla. Vložte na ni placku, kterou na mírném ohni pečte, dokud spodní strana nezezlátne. Mezitím povrch placky potřete rozpuštěným máslem. Když je zespodu placka zlatavá, otočte ji na druhou stranu a opět pečte dozlatova. Hotovou placku rozkrájejte na kousky a podávejte s trochou tekutého medu. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů