Cuketový slaný koláč s mrkví a parmazánem - postup přípravy
Léto je obdobím cuket, pokud vás však už tradiční recepty nudí, vyzkoušejte slaný cuketový koláč s mrkví a parmazánem. Díky mrkvi je koláč krásně barevný, parmazán mu zase dodává luxusní chuť.
Slaný koláč
Dip
Omytou cuketu nakrájejte na tenké plátky. Plech vyložte pečicím papírem a cuketu na něj přesuňte. Posypejte ji solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Vše řádně promíchejte a pečte asi 15 minut při 180 °C.
Mrkev a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli zpěňte na olivovém oleji a přidejte k ní kolečka mrkve. Opékejte na středním plameni.
Rozšlehaná vejce dochuťte solí, pepřem a oregánem a vmíchejte do nich 50 gramů strouhanky. Parmazán nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte jej s vejci.
Upečenou cuketu, osmahnutou cibuli s mrkví a vaječnou směs důkladně promíchejte ve větší míse. Mozzarellu nakrájejte na plátky.
Dortovou formu s odnímatelnými okraji vyložte pečicím papírem a vymažte olivovým olejem. Dno formy posypejte trochou strouhanky a rovnoměrně ji rozprostřete.
Do formy vložte polovinu připravené cuketovo-mrkvovo-vaječné směsi. Na vrch naskládejte kolečka mozzarelly a zbylou směs. Vše řádně uhlaďte. Vršek koláče posypejte strouhankou a pečte při 180 °C asi 45 minut.
Během pečení koláče si připravte dip. Smíchejte jogurt s majonézou a dochuťte je solí a pepřem. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou pažitku nebo jarní cibulku. Koláč nakrájejte na dílky a podávejte s dipem.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Frische Rezepte