Domácí dýňové noky s houbovou omáčkou - postup přípravy
Domácí dýňové noky s houbovou omáčkou jsou podzimně laděný pokrm, kombinující jemnou sladkost dýně s bohatou chutí hub. Jídlo je jednoduché a dokonale zasytí.
Základ
Omáčka
K zahuštění
Noky
Dýni rozkrojte na polovinu a položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Z hlávky česneku odkrojte horní část a zeleninu položte na alobal pokrytý pečicím papírem, kde ji polijte olivovým olejem a posypte solí.
Česnek zabalte a položte ho na plech s dýní, kterou také polijte olivovým olejem a ochuťte solí. Zeleninu pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30–40 minut.
Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a rozprostřete ji na plech s rozpáleným olivovým olejem a rozpuštěným máslem. Cibuli smažte 2–3 minuty a přidejte k ní nastrouhaný česnek. Pokračujte ve smažení další minutu.
Poznámka: Díky oleji se máslo nebude připalovat.
Cibuli s česnekem ochuťte mletou sladkou paprikou a poté do pánve přidejte, na plátky nakrájené, žampiony, které ochuťte solí a pepřem a smažte 2–3 minuty. Pánev přikryjte pokličkou a pokrm duste 5–10 minut, doměkka.
Mezitím připravte zálivku. Smetanu smíchejte s moukou a polovinou množství vody. Jakmile se ingredience propojí, do směsi vlijte, za stálého míchání, zbytek vody a vše osolte špetkou soli.
Vzniklou tekutinu vmíchejte do houbové směsi a pokračujte ve vaření dalších 10 minut. Poté do pánve přidejte stonky kopru a směs odstavte z tepla.
Tip: Po přidání mouky je nutné pokrm provařit, aby byl lépe stravitelný.
Z upečené dýně odstraňte jádřinec a vyjměte z ní dužinu, kterou smíchejte s rozmačkaným pečeným česnekem, solí, moukou a vejcem. Z ingrediencí uhněťte těsto, které rozdělte na 4 stejné části, z nichž vytvořte válečky o šířce 3 cm.
Poznámka: V tomto receptu bylo použito 500 g dýňové dužiny.
Válečky nakrájejte na kousky o šířce 2–2,5 cm a z každého z nich vyválejte kuličky, které vložte do vroucí osolené vody, kde je vařte 10 minut. Domácí dýňové noky následně sceďte a vmíchejte je do houbové směsi.
Tip: Každou porci servírujte posypanou nasekaným koprem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Przepisy od Katarzyny