Domácí prejt se zelím a bramborami - postup přípravy
Tento jednoduchý domácí prejt podle receptu z Youtube kanálu Vaření s Jančou zvládne opravdu každý. Pochutnejte si na skvělém jídle plném výborného masa, česneku, majoránky a dalších zajímavých chutí.
Ingredience
Do misky nebo talíře vlijte studenou vodu a housky do ní položte, aby vodou nasákly. Maso nakrájejte na větší kousky a dejte jej vařit do osolené vody. Vařte jej tak dlouho, aby nebylo syrové. Po uvaření vodu z masa nevylévejte, budete ji potřebovat.
Zatímco se maso vaří, oloupejte a očistěte jednu cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibulku na něm osmahněte do hněda. Jakmile cibulka zhnědne, přidejte do hrnce zelí a zamíchejte. Na hrnec dejte pokličku a zelí duste, na mírném ohni, asi 20 minut.
Tip: Pokud se vám zdá zelí příliš kyselé, přidejte do něj přibližně 3 lžíce cukru.
Jakmile se šťáva ze zelí vydusila, přidejte do hrnce lžíci polohrubé mouky a zamíchejte. Díky mouce se zelí krásně spojí dohromady. Nechte chvíli povařit a zelí máte hotovo.
Na pánvičce si osmahněte do hněda zbylé tři, nadrobno nakrájené, cibule a dejte stranou. Následně v mlýnku na maso pomelte uvařené vepřové maso, játra a namočené a vymačkané housky.
Do této směsi cibuli přidejte a zamíchejte. Přidejte také prolisovaný česnek, kmín, pepř, mleté nové koření, vrchovatou lžičku soli a hrst a půl majoránky.
Tip: Majoránku si nasypte do dlaní a při dávání do směsi ji v rukou poválejte. Koření tak více uvolní své aroma a dodá prejtu lepší chuť.
Celou směs pořádně promíchejte a v případě nutnosti dochuťte ještě trochou soli.
Poznámka: Pokud se vám zdá, že je připravená směs na domácí prejt příliš hustá, zřeďte ji vývarem z masa.
Předehřejte si troubu na 200 °C a sádlem vymažte pekáč. Připravenou směs do pekáče rovnoměrně rozprostřete a pečte 1 hodinu. Po této době prejt vyndejte, promíchejte a máte hotovo.
Ke konci pečení si oloupejte brambory a vložte je do osolené vody. Přidejte kmín a vařte asi 15–20 minut podle velikosti.
Tip: Chcete-li mít brambory uvařené co nejrychleji, nařezejte je na půlky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou