Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hovězí krk s koprovou omáčkou a houskovým knedlíkem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Hovězí krk s koprovou omáčkou a houskovým knedlíkem - postup přípravy

Koprová omáčka je česká klasika, která potěší všechny ty, kteří milují chuť a vůni kopru. O svůj oblíbený recept na ni se s námi podělila paní Ivana Reisingerová, která k ní uvařila hovězí krk a poctivý domácí houskový knedlík.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Hoveží krk

Koprová omáčka

Houskový knedlík

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Domácí houskový knedlík

Do mouky udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte vlažné mléko, přisypte cukr, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.

2. KROK

Poté do kvásku rozklepněte vejce a osolte. Housku nakrájejte na malé kostičky. Těsto velmi důkladně prohněťte a nakonec do něj zapracujte nakrájenou housku

3. KROK

Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvořte dvě stejné šišky, které nechte kynout dalších 30 minut.

4. KROK

Vodu v hrnci přiveďte k varu a na mírném plameni knedlík vařte 10 minut, poté ho otočte a vařte dalších 10 minut. Knedlík vyjměte z vody a ihned ho po celé délce propíchejte vidličkou, aby unikla přebytečná pára a knedlík se nesrazil. Poté ho ideálně nití nakrájejte na plátky a servírujte.

5. KROK

Hovězí krk a koprová omáčka

Maso omyjte a vložte do hrnce se studenou vodou. Přidejte nové koření, pepř, bobkový list a sůl. Maso vařte na nižším plameni a v po celou dobu vaření sbírejte vysráženou bílkovinu. Jakmile bude maso měkké, dejte ho stranou.

6. KROK

V hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a promíchejte. Jíšku postupně zalijte vývarem z masa a ihned metličkou rozmíchejte. Ochuťte octem, cukrem, solí a provařte 30 minut.

7. KROK

Omáčku zjemněte smetanou a ještě krátce povařte. Nadrobno nasekaný kopr přidejte do omáčky a vše důkladně promíchejte. Podle potřeby dochuťte cukrem, solí nebo octem.

8. KROK

Hotovou omáčku podávejte s hovězím masem a několika plátky domácího knedlíku.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů