Jak zachránit špatně uvařenou rýži - postup přípravy
Uvařit rýži se zdá být poměrně jednoduché. Ale ruku na srdce – komu se někdy nestalo, že ji měl nedovařenou nebo rozvařenou, případně dokonce připálenou. Při dodržení několika následujících zásad však bude vaše rýže i tak skvělá.
Dbejte na správný poměr
Pokud nechcete, aby se vaše rýže připálila, musíte ji vařit na mírném plameni a hlavně dát správný poměr vody a suché rýže. Mnoho lidí se domnívá, že ideální je poměr 1:2. Pravdou ale je, že lepší je 1:1,5.
Přidejte trochu vody
I když však dodržíte správný poměr vody a rýže, může se stát, že budou její zrnka naopak nedovařená a uvnitř tvrdá. První věc, na kterou je potřeba dbát, je to, abyste rýži vařili v hrnci, který má přiléhavou pokličku. Jakmile rýži dovaříte, řádně hrnec přiklopte a nechte ještě 10 minut stát. Pokud je i tak rýže nedovařená, přilijte trochu vroucí vody a ještě ji na mírném plameni povařte.
Zamíchat jen jednou
Naprostá většina lidí chce, aby jejich rýže byla uvařená, ale zároveň sypká. Nikdo si nepřeje mít lepivou rozvařenou kaši. Dbejte tedy na správný poměr rýže a vody a především na frekvenci míchání. Vařenou rýži můžete totiž zamíchat maximálně jednou. Když to uděláte vícekrát, rýže absorbuje moc vody a je ve výsledku kašovitá.