Křehký hruškový koláč s vanilkou a skořicí - postup přípravy
Křehký hruškový koláč spojuje sladkost hrušek s jemným vanilkovým těstem a lahodnou čokoládou. Ohromte své blízké luxusním dezertem s dokonalou chutí.
Náplň
Těsto
Na posypání
Nejprve připravte náplň. Hrušky omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na malé kousky, které vložte do pánve společně s máslem a citronovou šťávou.
Ovoce smažte 2 minuty a poté k němu přidejte cukr. Ingredience zamíchejte a smažte je další 2 minuty. Poté ovoce zasypte skořicí a pokračujte ve smažení další 4 minuty, do změknutí hrušek.
Poznámka: Během smažení obsah pánve stále míchejte, aby se nepřipaloval.
Hrušky odstavte z tepla a připravte těsto. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli. Poté, co se ingredience propojí, vešlehejte do směsi olej s vanilkovým cukrem. Přidejte také kypřicí prášek do pečiva s moukou a vytvořte hladké těsto.
Tip: Mouku do směsi přidejte nadvakrát a před použitím ji prosejte. Díky tomu se ingredience lépe propojí a v těstu nevzniknou hrudky.
Z těsta vytvořte váleček a odkrojte z něj ⅓, kterou zabalte do potravinářské fólie a odložte bokem. Ze zbytku těsta vyválejte plát o výšce 0,5 cm, který vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem.
Poznámka: Koláčovou formu, před vložením pečicího papíru, vymažte máslem.
Těsto potřete čokoládovým krémem, který pokryjte hruškovou náplní. Zbytek těsta vyválejte na plát o výšce 0,5 cm a rádýlkem ho rozdělte na proužky o šířce 2–3 cm.
Tip: K potření těsta můžete použít například nutellu.
Proužky pokryjte dezert tak, abyste vytvořili mřížku a koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut.
Poznámka: Po upečení nechte křehký hruškový koláč vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky a posypaný moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Rychlé a snadné recepty na dezerty