Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký hruškový koláč s vanilkou a skořicí

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 43 minut

Křehký hruškový koláč s vanilkou a skořicí - postup přípravy

Křehký hruškový koláč spojuje sladkost hrušek s jemným vanilkovým těstem a lahodnou čokoládou. Ohromte své blízké luxusním dezertem s dokonalou chutí.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Náplň

Těsto

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte náplň. Hrušky omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Poté je nakrájejte na malé kousky, které vložte do pánve společně s máslem a citronovou šťávou. 

2. KROK

Ovoce smažte 2 minuty a poté k němu přidejte cukr. Ingredience zamíchejte a smažte je další 2 minuty. Poté ovoce zasypte skořicí a pokračujte ve smažení další 4 minuty, do změknutí hrušek. 

Poznámka: Během smažení obsah pánve stále míchejte, aby se nepřipaloval.

3. KROK

Hrušky odstavte z tepla a připravte těsto. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli. Poté, co se ingredience propojí, vešlehejte do směsi olej s vanilkovým cukrem. Přidejte také kypřicí prášek do pečiva s moukou a vytvořte hladké těsto. 

4. KROK

Tip: Mouku do směsi přidejte nadvakrát a před použitím ji prosejte. Díky tomu se ingredience lépe propojí a v těstu nevzniknou hrudky.

5. KROK

Z těsta vytvořte váleček a odkrojte z něj ⅓, kterou zabalte do potravinářské fólie a odložte bokem. Ze zbytku těsta vyválejte plát o výšce 0,5 cm, který vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. 

Poznámka: Koláčovou formu, před vložením pečicího papíru, vymažte máslem.

6. KROK

Těsto potřete čokoládovým krémem, který pokryjte hruškovou náplní. Zbytek těsta vyválejte na plát o výšce 0,5 cm a rádýlkem ho rozdělte na proužky o šířce 2–3 cm. 

Tip: K potření těsta můžete použít například nutellu.

7. KROK

Proužky pokryjte dezert tak, abyste vytvořili mřížku a koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut. 

Poznámka: Po upečení nechte křehký hruškový koláč vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky a posypaný moučkovým cukrem.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů