Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křupavé domácí rohlíky

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Křupavé domácí rohlíky - postup přípravy

Čerstvým křupavým a ještě teplým rohlíkům dokáže jen málokdo odolat. Upéci se sádlem si je snadno můžete i doma. Recept na ně nám poskytla paní Andy Chudobová.

Ingredience pro:
1 porce

Na rohlíky

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do zadělávací mísy dejte vlažnou vodu, cukr a droždí a vše posypejte trochou mouky. Jakmile kvásek vzejde, přidejte prosátou mouku, rozpuštěné sádlo a sůl. Těsto řádně promíchejte a pak ho ručně, robotem nebo v pekárně na chleba zpracujte, dokud nebude krásně vláčné a hladké. Poté mísu přikryjte a umístěte na teplejší místo, kde těsto nechte zhruba jednu hodinu kynout.

2. KROK

Po vykynutí těsto vyklopte na vál. Nepoužívejte mouku na podsypání, dobře zpracované těsto by se nemělo na vál lepit a navíc rohlíky by se dobře nespojily. Těsto rozdělte na 10 stejných dílů, z každého vyválejte placku zhruba ve trojúhelníkovém tvaru. Poté z trojúhelníku z jedné strany začněte smotávat rohlík tak, aby jeden vrchol skončil uprostřed smotaného výtvoru.

3. KROK

Vytvarované rohlíky umístěte na plech vystlaný pečícím papírem. Nechte mezi nimi dostatečné mezery, protože ještě nakynou. V této chvíli s nimi ještě nic nedělejte ani je ničím neposypávejte, ale plech přikryjte a nechte je zhruba hodinu vykynout.

4. KROK

Po vykynutí posypte rohlíky mákem. Lze samozřejmě použít i jiný posyp podle vaší chuti, například kmín, hrubou mořskou sůl, případně sezamová semínka. Troubu rozehřejte na 250 °C. Na její dno umístěte plech, do kterého dejte vodu, aby se tvořila pára. Rohlíky postříkejte rozprašovačem vodou a dejte do trouby (lepší je nepoužívat horkovzduch). Po 4 minutách vyndejte plech s vodou a rohlíky pečte, dokud nejsou dozlatova. Po vychladnutí je můžete konzumovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů