Křupavé domácí rohlíky - postup přípravy
Čerstvým křupavým a ještě teplým rohlíkům dokáže jen málokdo odolat. Upéci se sádlem si je snadno můžete i doma. Recept na ně nám poskytla paní Andy Chudobová.
Na rohlíky
Do zadělávací mísy dejte vlažnou vodu, cukr a droždí a vše posypejte trochou mouky. Jakmile kvásek vzejde, přidejte prosátou mouku, rozpuštěné sádlo a sůl. Těsto řádně promíchejte a pak ho ručně, robotem nebo v pekárně na chleba zpracujte, dokud nebude krásně vláčné a hladké. Poté mísu přikryjte a umístěte na teplejší místo, kde těsto nechte zhruba jednu hodinu kynout.
Po vykynutí těsto vyklopte na vál. Nepoužívejte mouku na podsypání, dobře zpracované těsto by se nemělo na vál lepit a navíc rohlíky by se dobře nespojily. Těsto rozdělte na 10 stejných dílů, z každého vyválejte placku zhruba ve trojúhelníkovém tvaru. Poté z trojúhelníku z jedné strany začněte smotávat rohlík tak, aby jeden vrchol skončil uprostřed smotaného výtvoru.
Vytvarované rohlíky umístěte na plech vystlaný pečícím papírem. Nechte mezi nimi dostatečné mezery, protože ještě nakynou. V této chvíli s nimi ještě nic nedělejte ani je ničím neposypávejte, ale plech přikryjte a nechte je zhruba hodinu vykynout.
Po vykynutí posypte rohlíky mákem. Lze samozřejmě použít i jiný posyp podle vaší chuti, například kmín, hrubou mořskou sůl, případně sezamová semínka. Troubu rozehřejte na 250 °C. Na její dno umístěte plech, do kterého dejte vodu, aby se tvořila pára. Rohlíky postříkejte rozprašovačem vodou a dejte do trouby (lepší je nepoužívat horkovzduch). Po 4 minutách vyndejte plech s vodou a rohlíky pečte, dokud nejsou dozlatova. Po vychladnutí je můžete konzumovat.