Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kuličky z brambor a mletého masa ve smetanové omáčce

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kuličky z brambor a mletého masa ve smetanové omáčce - postup přípravy

Jednoduché ingredience a přitom tak zajímavý recept. Dnes vám představíme velmi zajímavý a chutný pokrm z brambor a mletého masa, přičemž tyto dvě suroviny smícháme dohromady, vytvoříme z nich kuličky a zalijeme je lahodnou smetanovou omáčkou. Je to velmi originální recept, který se velmi dobře hodí jako chutná a zajímavá večeře nebo oběd a vaše strávníky určitě velmi mile překvapí.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Brambory důkladně umyjte a oloupejte z nich slupku. Pak vezměte hrubé struhadlo a nastrouhejte je do misky. Trochu strouhané brambory osolte a nechte je stát asi 15 minut, než pustí šťávu. Tu pak slijte, přemístěte brambory do čisté bavlněné utěrky a důkladně je ještě vymačkejte. Každá nadbytečná voda by totiž narušila strukturu budoucího těstíčka a kouličky by nedržely pohromadě a rozpadaly by se.




Když máme brambory zbavené vody a škrobu, vysypte je do mísy, přidejte k nim mleté maso a přidejte očištěnou a najemno nasekanou nebo nastrouhanou cibuli. Celou směs dochuťte solí, mletým černým pepřem, kořením, které máte rádi a také aromatickými bylinkami, které celé vaše kulinářské dílo krásně provoní. Můžete přidat rozmarýn, oregano, tymián nebo třeba bazalku. A pokud chcete, můžete do těsta také prolisovat stroužek česneku.

Všechny ingredience v míse důkladně promíchejte a vytvořte jednolité těsto. Z toho pak formujte kuličky o libovolné velikosti, trochu je splácněte na malý karbanátek a vložte jej na rozpálenou pánev s trochou rostlinného oleje. Každou kuličku osmažte na středním ohni z obou stran dozlatova pod pokličkou, aby se řádně propekly i zevnitř.


Zakysanou smetanu smíchejte s trochou vody, rajčatovou pastou a kořením podle své chuti. Touto omáčkou zalijte kuličky v pánvi přiklopte pokličkou, zmírněte oheň na minium a nechte 15 minut probublávat. Pokud chcete, můžete do omáčky přidat také bobkový list, dodá jídlu správný kořeněný šmak.

Po dovaření můžete hned čerstvé servírovat na talíř. Podávejte s vařenou rýží, bramborovou kaší nebo těstovinami.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů